Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hermann Cremer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

August Hermann Cremer (Unna, Westfalen, 18 oktober 1834 – Greifswald, 4 oktober 1903) was een Duits luthers theoloog en auteur van een theologisch Grieks woordenboek.

Leven

Hij studeerde theologie in Halle (Saale) onder Friedrich August Tholuck en in Tübingen als een leerling van Johann Tobias Beck. Vanaf 1859 diende hij als luthers pastor in Ostönnen (tegenwoordig deel van de stad Soest), en in 1870 werd hij benoemd tot professor in de systematische theologie aan de Universiteit van Greifswald. Hij wees alle beroepingen naar andere universiteiten af. Hij verzette zich sterk tegen de liberaliserende beweging in de theologie.

Cremer was de auteur van een Grieks-Duits woordenboek: Biblisch-theologisches Wörterbuch der neutestamentlichen Gräcität (1872). Dit werk is in verschillende edities gepubliceerd en ook in het Engels vertaald als Biblico-theological lexicon of New Testament Greek (1895). In zijn werk Paulinische Rechtfertigungslehre im Zusammenhange ihrer geschichtlichen Voraussetzungen (1899) bevestigde hij de traditionele interpretatie van Paulus’ soteriologie. Hij beschreef beschreef ’rechtvaardig’ als een uitdrukking van een verhouding en was een van de eersten die dit deden. In 1897 stichtte hij met Adolf Schlatter (1852-1938) het tijdschrift Beiträge zur Förderung christlicher Theologie (Bijdragen ter bevordering van de christelijke theologie).

Hij was een van de belangrijkste theologen uit zijn tijd en werd beschouwd als hoofd van de zogenaamde Greifswalder Schule aan de Universiteit van Greifswald.

rel=nofollow