Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Herbert Wurlitzer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basklarinet, bassethoorn, klarinetten in D, B♭ , A, hoge G en E♭

Herbert Wurlitzer is een fabrikant van klarinetten in Neustadt an der Aisch en Markneukirchen, beide in Duitsland. Het bedrijf maakt klarinetten met het Oehler-vingersysteem en met het "Reform Böhm-systeem". Dit Reform Böhm-systeem is in de late jaren 1940 ontwikkeld door Fritz Wurlitzer, de vader van Herbert Wurlitzer. Het is een combinatie van het Franse Böhm-vingersysteem met de klank van een klarinet met Duitse Oehler-systeem. Dit type klarinet maakte Wurlitzer-klarinetten ook internationaal bekend.

Het productieprogramma van Wurlitzer omvat de belangrijkste instrumenten van de klarinetfamilie. Dit zijn klarinetten in C, bassettklarinetten in A en B♭, alt-klarinetten in E♭, naast de klarinetten die hiernaast worden getoond, in beide systemen. De instrumenten worden meestal van grenadillahout gemaakt. Ook wordt wel cocobolo (Dalbergia retusa) en buxus gebruikt. Ze worden uitsluitend op bestelling gemaakt.

Externe links

rel=nofollow