Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Henry George Liddell

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henry Liddell, voluit Henry George Liddell, (Bishop Auckland (Durham, Engeland) 6 februari 1811 – Ascot (Berkshire, Engeland) 18 januari 1898) was de vicekanselier van de universiteit van Oxford, decaan (dean) (1855–91) van Christ Church, Oxford, hoofdonderwijzer (1846–55) van Westminster School[1] (waar nu een huis naar hem genoemd is), auteur van A History of Rome (1857), en samen met Robert Scott de auteur van het monumentale werk A Greek-English Lexicon, dat nog steeds wordt gebruikt door studenten Oudgrieks.

Biografie

Henry George werd geboren als zoon van de gelijknamige Henry George Liddell en Charlotte Lyon, in de familie van de baronets of Ravensworth Castle. Zijn vader was de jongere broer van de titelerfgenaam en Tory-politicus Sir Thomas Liddell, 6th Baronet, die in 1821 tot baron verheven werd.

Henry George ging naar de Charterhouse School en Christ Church, Oxford. Hij verwierf de Britse ’double first’-graad in 1833, begon in het college les te geven en werd geordineerd in 1838.

Liddell was de hoofdleraar van Westminster School van 1846 tot 1855. In 1834 was hij met Robert Scott begonnen aan zijn levenswerk, het grote klassiek Griekse woordenboek, gebaseerd op het Duitse werk van Franz Passow. De eerste editie van Liddell and Scott’s Lexicon verscheen in 1843. Het werd ogenblikkelijk het standaard Grieks-Engels lexicon. In 1897 werd de achtste editie uitgegeven.

Als hoofdleraar van Westminster verheugde Liddell zich in een succesvolle periode, maar daarna brak er een koorts- en cholera-epidemie uit in de school. In 1855 werd hij decaan van Christ Church, Oxford. Dat jaar gaf hij ook zijn boek History of Ancient Rome uit. Hij was heel actief in de eerste Oxford University Commission. Zijn rijzige gestalte, gedistingeerde en aristocratische manieren werden lang geassocieerd met alles wat kenmerkend was voor het leven in Oxford. E. B. Pusey streefde er in die tijd naar het oude Christ Church zo te bewaren, maar het bevond zich toen in een onvermijdelijke overgangsfase om opener en ruimdenkender te worden. Het was vooral dankzij Liddell dat de veranderingen met een minimum aan wrijving werden doorgevoerd. In 1859 kon Liddell de prins van Wales, de latere koning Edward VII, welkom heten, toen deze zich inschreef in Christ Church. Hij was de eerste prins van Wales die hier ingeschreven was sinds Henry V.

Toen Liddell decaan was, liet hij een nieuwe koorschool bouwen en werden de klassen gebouwd op de plaats waar ze zich heden nog bevinden. Voordien bevond de school zich in Christ Church zelf.

Op 2 juli 1846 trouwde Liddell met Lorina Reeve (overleden 1910). Zij hadden tien kinderen, onder andere Alice Pleasance Liddell, voor wie Lewis Carroll het verhaal Alice in Wonderland schreef.

Samen met Sir Henry Acland, spoorde Liddell aan om in Oxford de kunsten te studeren. Hij won de vriendschap van John Ruskin. In 1891 nam hij vanwege zijn gevorderde leeftijd (hij was toen 80) afstand van zijn functie als decaan. In zijn laatste jaren woonde hij in Ascot, waar hij op 18 januari 1898 overleed. Twee straten in Ascot, Liddell Way en Carroll Crescent, getuigen vandaag nog van Henry Liddell en Lewis Carroll.

Hij ligt begraven in de kathedraal van Oxford.

Werken

  • Liddell and Scott’s Lexicon, gebaseerd op het Duitse werk van Franz Passow. Eerste editie: 1843. Het werd ogenblikkelijk het standaard Grieks-Engels lexicon, naast het Latin Dictionary van Charlton T. Lewis en Charles Short.
  • History of Rome, 1857

Weblinks

Encyclopædia Britannica online  (en) Henry George Liddell, in: Encyclopædia Britannica, 2024. (vertaal via: Vertaal via Google translate)


Verwijzingen

rel=nofollow
 
rel=nofollow