Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Henry Colle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henry Colle (Drongen, 9 december 1899Tielt, 7 januari 1971) was een doctor in de geneeskunde en chirurg in het Sint-Andriesziekenhuis in de Belgische stad Tielt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij zich verdienstelijk door het opereren en verzorgen van talloze gewonde soldaten in de kelders van het ziekenhuis in de zwaar gebombardeerde stad.

Levensloop

Hij was de zoon van de voormalige burgemeester van Tielt, René Colle. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitsers het ouderlijk huis op en week de familie Colle uit naar Folkestone in Engeland. Henry volgde er les aan het Belgische college dat door zijn oom Georges was gesticht.

In 1918 was Colle oorlogsvrijwilliger, daarna studeerde hij geneeskunde in Gent (tot 1926), specialiseerde zich verder in Iowa en Parijs, om in 1930 dienst te nemen in het Sint-Andriesziekenhuis. Hij werd er de eerste chirurg en stond mee aan de uitbouw van de toen pas opgerichte verzorgingsinstelling. In 1932 werd hiervoor een volledige vleugel van het ziekenhuis aangepast. Net voor de Tweede Wereldoorlog stichtte hij in Tielt de plaatselijke Rode Kruis-afdeling. Tijdens de oorlog werd het ziekenhuis aangeduid als een militair hospitaal en diende Henry Colle er in de zwaar gebombardeerde stad met weinig middelen operaties uit te voeren. Zowel Belgische, Duitse, Engelse als Poolse gewonde soldaten werden in de kelders van het ziekenhuis behandeld.

Naar aanleiding van de bouw van een nieuw ziekenhuis en ter ere van Henry Colle werd de doctor Colle-vergaderzaal in gebruik genomen.[1]

Ereteken

  • Gouden Kruis van Polen uit erkentelijkheid voor het behandelen van vele Poolse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties