Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Henri Story

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henri Story (Gent, 27 november 1897 - Groß-Rosen, 5 december 1944) was een Belgisch liberaal politicus die in 1944 omkwam als politiek gevangene.

Henri Story werd geboren in 1897 in Gent in een liberale familie, die actief in de textielsector was.

Hij zetelde van 1928 tot 1936 in de Oost-Vlaamse provincieraad en was sinds 1936 gemeenteraadslid en schepen in Gent.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot het verzet. Hij was Oost-Vlaams verantwoordelijke van de dienst Socrates, die werkweigeraars financieel ondersteunde, en had ook een leidinggevende functie in de inlichtingen- en actiedienst Zéro.

In oktober 1943 werd Story door de Duitsers gearresteerd. Na een lijdensweg langs onder meer het concentratiekamp van Esterwegen en de gevangenis van Gross Strehlitz, kwam hij op 5 december 1944 om in het concentratiekamp van Groß-Rosen.

Externe links