Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Henk Sebes

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hendrik Johannes Sebes (Dordrecht, 23 juli 1919 - Mauthausen, 6 september 1944) was een Nederlands militair. Hij kwam uit arbeidersbuurt de Doorgang en werd kleermaker. Hij woonde aan de Gevulde Gracht.

Tijdens de meidagen van 1940 was hij gelegerd in de Peel-Raamstelling. De Nederlandse troepen trokken zich al snel terug, en zij slaagden erin Engeland te bereiken.

Engeland

In Engeland trouwde hij met de zwangere Mary Louise Wilkinson uit Cheshire. Ze kregen een zoon. Terry woont bij Manchester (2008).
Sebes werd door SOE opgeleid tot geheim agent en werd op 5 april 1942 met Barend Klooss gedropt bij Harskamp, een dorp bij Ede in Gelderland. Hun opdracht was inlichtingen te verzamelen om de Duitse invasie vanuit Holland tegen te houden (Plan Claribel) en in Overijssel sabotage te plegen. Ze zagen elkaar regelmatig in restaurant De Beurs aan de Coolsingel in Rotterdam. Sebes was ondergedoken bij zijn zuster en zwager in Dordrecht en nam de trein, Klooss woonde dichterbij en kwam op zijn fiets.

Arrestatie

Sebes en Klooss werden slachtoffer van het Englandspiel. Sebes werd gearresteerd op 9 mei 1942, Klooss al op 29 april 1942; ze werden naar het Oranjehotel gebracht. Na een verblijf van 18 maanden in Kamp Haaren werd hij op transport gezet naar concentratiekamp Mauthausen. Beiden werden op 6 september 1944 in Mauthausen met 20 andere Nederlanders omgebracht.

De arrestatie van Sebes was toeval gevolgd door verraad. Hij zat met twee agenten (Burg en Han Jordaan) in hotel Terminus in Utrecht en was getuige van de binnenkomst van de Sicherheitspolizei, die Ras, Klooss en Evers wilden arresteren. Sebes en zijn twee vrienden ontkwamen en wisten niet hoe die arrestatie afgelopen was. Sebes dook onder in Hengelo.

Toen Jordaan door Anton van der Waals werd gebeld, hoorde hij dat Ras was ontkomen. Van der Waals, die zich in dat gesprek Ton noemde, wilde Jordaan spreken. Opgelucht ging Jordaan akkoord. Met Burg ging hij naar de afspraak, ieder met een revolver. Van der Waals was een ervaren verrader. Hij deed zich voor als een parachutist en won al gauw hun vertrouwen, ook omdat hij al zoveel wist. Terloops werd het telefoonnummer van Sebes gevraagd en gegeven. Van der Waals nodigde Sebes uit hem in Rotterdam te ontmoeten, waar Sebes meteen na aankomst werd opgepakt.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Q18433543 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow