Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Heinrich August Wilhelm Meyer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Heinrich Meyer, of voluit Heinrich August Wilhelm Meyer (Gotha, 10 januari 1800 – Hannover, 21 juni 1873), was een Duits Luthers theoloog. Hij schreef commentaren op het Nieuwe Testament en publiceerde een editie van het Griekse Nieuwe Testament.

Biografie

Meyer werd geboren in Gotha. Zijn vader, die afkomstig was uit Rügheim in Unterfranken, was een hofschoenmaker van de hertog van Gotha. Zijn broer, Joseph Meyer, was een bekend boekhandelaar en stichter van het Bibliographische Institut, waar het Meyers Konversations-Lexikon werd uitgegeven.

Heinrich Meyer ging naar het gymnasium te Gotha, waar hij les kreeg van Döring, Kaltwasser, Galletti, Ukert (Uckert), Kries, Schulze, Regel, Rost en Bretschneider.[2] Daar leerde hij Grieks en Latijn, dat een kenmerk zou blijven in zijn latere werken.

Meyer had een gave voor talen en was een gretige boekenkoper. Hij las niet alleen de werken van zijn Duitse tijdgenoten, maar ook boeken in het Engels, Nederlands en Frans. Naast Latijn en Grieks las hij ook Gotisch.[3] Op de jubileumviering ter gelegenheid van 300 jaar reformatie, mocht hij aan het gymnasium een Latijnse voordracht houden in hexameter.

Hij studeerde van 1818 tot 1820 theologie in Jena, hoewel zijn vader het als gevolg van de Frans-Duitse oorlog en ziekte financieel moeilijk had. In 1820 werd hij huisleraar bij pastor Heinrich Jakob Oppermann in Grone bij Göttingen. In 1823 trouwde hij met Oppermanns dochter en werd hij predikant in Osthausen in het hertogdom Saksen-Meiningen. Daar vond hij tijd voor zijn theologische privé-studies en literaire werken. Vanaf 1830 was hij pastor te Harste bij Göttingen, daarna superintendent te Hoye (1837). In 1841 werd hij lid van het consistorie te Hannover, tegelijk superintendent en pastor in Neustadt. In 1845 werd hij door de faculteit van Göttingen benoemd tot doctor in de theologie.

Zijn deelname aan een kerkelijke conferentie in Berlijn in de winter van 1846 vergde veel van zijn kracht. Tegen eind februari werd hij ernstig ziek. Dit had voor de rest van zijn leven invloed op zijn gezondheidstoestand en hij ging strikte regels volgen in verband met voeding en lichamelijke training.[4] Elke morgen ging hij, na enkele uren Bijbelstudie, van 7 tot 8 wandelen, door weer en wind. Hij schreef hieraan het gedeeltelijk herwinnen van zijn lichamelijke kracht toe.

In 1847 verloor hij een zevenjarige zoon in de dood, en in 1858 stond hij aan het graf van zijn beloftevolle zoon, een onderwijzer van doofstommen in Hildesheim, die op 23-jarige leeftijd aan tyfus overleed.

Na overlijden van zijn vrouw in 1864, woonde Heinrich Meyer bij het gezin van zijn zoon Gustav.[4]

In zijn jeugdjaren regeerde de laatste keizer van de Habsburgers, daarna had hij in de tijd van Napoleon nog de oprichting van de Duitse Bond beleefd, die in 1866 ontbonden werd. Hij was in 1871 blij met de heroprichting van het Duitse Keizerrijk.

Hij overleed op 21 juni 1873.

Hij bleef vooral bekend wegens zijn diepgaande Kritischexegetischer Kommentar zum Neuen Testament (16 boekdelen). Deze werd gepubliceerd vanaf 1832, toen hij 32 was. Tientallen jaren bleef hij zijn werk uitbreiden en grondig herzien. Het werd in 1859 voleindigd met de hulp van Johann Eduard Huther, Friedrich Düsterdieck en Gottlieb Lünemann. Nieuwere uitgaven werden na zijn overlijden uitgebracht door geleerden als A. B. Ritschl, Bernhard Weiss, Hans Hinrich Wendt, Karl Friedrich, Georg Heinrici, Willibald Beyschlag en Friedrich A. E. Sieffert. Er werd een Engelse vertaling gemaakt, die in 20 boekdelen werd gepubliceerd door uitgeverij Clark (1873-82). Dit wordt als een van de beste Engelse commentaren uit die tijd beschouwd. Een Amerikaanse editie werd uitgegeven in 11 boekdelen (1884-88).

Hij zocht enkel het „zekere historische begrip van het goddelijke Woord”. Hij gebruikte het werk van zijn voorgangers met nuchter oordeel, vrij van dogmatische overwegingen en subjectieve uitleg. In de loop der jaren ging zijn werk „positiever” klinken.[5] Hij hield vast het principe van een streng grammaticaal-historische uitleg.

Meyer gaf ook een Griekse teksteditie uit van het Nieuwe Testament met een Duitse vertaling (1829), en een Latijnse uitgave van het lutherse Concordiënboek (1830).

Werken online

Bronnen

  • Artikel „Meyer, Heinrich August Wilhelm” door Julius August Wagenmann, in: Allgemeine Deutsche Biographie, herausgegeben von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Deel 21 (1885), p. 580–581, Digitale uitgave in Wikisource.
  • Biografie in de inleiding op de Amerikaanse uitgave van Meyers kritisch-exegetisch handboek.
  • Meyer, Heinrich August Wilhelm op Bibelarchiv-Vegelahn.de

Verwijzingen

  1. 1,0 1,1 Overlijdens en begrafenisen Duitsland op Familysearch.org
  2. º Biografische notitie door zijn zoon, dr. Gustav Meyer.
  3. º Critical and exegetical Handbook to the Gospel of Matthew beschrijving op Logos.com
  4. 4,0 4,1 Inleiding op de Amerikaanse uitgave van Meyers kritisch-exegetisch handboek, p. xvii. Online op biblehub.com/commentaries/meyer/
  5. º Allgemeine Deutsche Biographie, p. 580-581
rel=nofollow
 
rel=nofollow