Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hebreeuwse cijfers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teken Naam Waarde
א Alef 1
ב Bet 2
ג Gimmel 3
ד Dalet 4
ה He 5
ו Vav 6
ז Zajin 7
ח Chet 8
ט Tet 9
י Jod 10
כ Kaf 20
ל Lamed 30
מ Mem 40
נ Noen 50
ס Samech 60
ע Ajin 70
פ Pe 80
צ Tsaddi 90
ק Qof 100
ר Resj 200
ש Sjin 300
ת Tav 400
ך Kaf sofiet 500
ם Mem sofiet 600
ן Noen sofiet 700
ף Pe sofiet 800
ץ Tsaddi sofiet 900

Het Hebreeuwse getallensysteem maakt gebruik van getalwaarden die aan de letters van het Hebreeuwse alfabet werden toegekend. Elke letter heeft een getalwaarde van enkele getallen, de tientallen of honderdtallen.

In de tekst van de Hebreeuwse Bijbel zijn getallen steeds volledig uitgeschreven als telwoorden.

In hedendaags Hebreeuws gebruikt men gewoonlijk niet meer de Hebreeuwse letters als cijfers, maar standaard de Arabisch-Indische cijfers die ook in het Nederlands gebruikelijk zijn. Toch vindt men de letters soms nog als cijfers gebruikt, bijvoorbeeld in de vers- en hoofdstuknummering van sommige Bijbeluitgaven, in datums volgens de Joodse kalender of in de nummers van schoolklassen.