Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans van Till

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapitein-ter-zee Gijsbert Nicolaas Henricus baron van Till (Den Haag, 2 maart 1902 - Bussum, 25 januari 1971) was sinds 1925 officier van de Koninklijke Marine.

In 1931 werd hij adjudant van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Hij trouwde in 1932 in Apeldoorn met Hannie Tutein Nolthenius. In Vlissingen werd in 1936 hun oudste zoon geboren, hun tweede zoon zag in Buitenzorg in 1939 het daglicht.

Oorlogsjaren

Bestand:Hans van Till.JPG
Tegel aan de muur van De Zwaluwenberg

In 1940 werd Van Till waarnemend commandant van de net afgebouwde Hr. Ms. Heemskerck. De Heemskerck escorteerde in hetzelfde jaar de kruiser 'Hr. Ms. Sumatra' die Prinses Juliana en haar twee dochters naar Canada bracht.

Door de Tweede Wereldoorlog kwamen Hannie en hun twee zoontjes Casijn en Willem Ernst in een jappenkamp terecht, waar zij zich onder meer bezighield met het maken van doodskisten.

Na de oorlog

Na de oorlog keerde het gezin terug naar Nederland. Kapitein-ter-zee Hans van Till werd chef-staf van de inspecteur-generaal van de Koninklijke Marine en werkte op De Zwaluwenberg van 1 januari 1947 tot 1 februari 1955, zoals te lezen is op het tegeltje dat aan de muur van de ontvangstkamer aldaar. Daarna werd hij adjudant i.b.d. van koningin Juliana.

Hans van Till was ereridder der Johanniter Orde. Hij was officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Literatuur

Zoek op Wikidata

rel=nofollow