Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans Hooijer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hans Hooijer (Hooyer) ca. 1930 – 1990 Rotterdam, 20e eeuw dichtkunst en fotografie.

Hooijer vormde in de jaren 70 en 80 een sterk kunstenaarsduo met fotografe en dichter Riet Valk. Wekelijks waren de tentoonstellings-aankondigingen in het Vrije Volk te vinden. Ze exposeerden o.a. Galerie Fameus, Galerie Egel, Galerie Meerweide, Galerie 3001 en Galerie Seele.

Naar aanleiding van het overlijden van de veel te vroeg gestorven broer van Valk, de destijds fameuze Rotterdamse kunstenaar Gust Valk, creëerde hij samen met Riet Valk in 1977 het gedichten boek “Liefde.... Een roos in de winter” hetgeen deel uitmaakt van de vaste collectie van het RKD. In het boek staan gedichten van Valk en Hooijer met lithografische tekeningen van Gust Valk (Gustaaf Adolph Valk 1935-1976).

In 1979 gaf hij samen met Valk de gedichtenbundel “Liever morgen dan verder” uit. De bundel, welk zeer fraai vormgegeven werd, omvat gedichten en fotografische afbeeldingen gemaakt door het koppel Valk en Hooijer. Het gedicht van Valk op pagina 12 genaamd “witte magie” werd opgedragen aan de bevriende kunstenaar Jan Schoonhoven. De “doop” van het boek werd groots aangekondigd door Galerie Seele in Delft, waar de bundel voor het eerst werd gepresenteerd. Met een gelimiteerde oplage van 500 is het een zeldzame bundel, met poëzie en fotografie van Rotterdams topniveau.

Valk en Hooijer, vertegenwoordigers van de “Rotterdamse Wilde” behalen in 1988 de krant met hun voordrachten tijdens het allereerste literaire diner in Rotterdam “Diner met wilde dichters”. Valk, aldus het persbericht, een dichter met een sterk lyrische inslag, haar werk wordt gekenmerkt door gevoel voor schoonheid en natuur, de intense beleving van de wereld om haar heen is haar inspiratiebron. Het werk van Hooijer berust, aldus het persbericht, op waarnemingen in intermenselijke verhoudingen, kleine en grote verdrietigheden, ritme en metrum zijn van grote invloed op de vormgeving van zijn gedichten.

Na de jaren 80 verdwijnt het koppel uit de media de toedracht hiervoor was het grote verdriet van Riet Valk door het gemis van haar overleden broer Gust, hetgeen voor haar tot een teruggetrokken bestaan heeft geleid. Valk is nooit meer over het overlijden van haar broer heen gekomen, ze lijdt een afwisselend kluizenaarsleven welk af en toe nog een lichtpuntje kent. Hooijer komt ergens in de jaren 90 te overlijden en laat Riet achter met honderden bijzondere foto’s die ze samen met Hans als kunstenaarsduo maakte. Dit was haar laatste strohalm waar ze krampachtig aan vast heeft gehouden tot aan haar overlijden in 2014, waarna de hele collectie Valk en Hooijer na decennia weer boven water komt.

rel=nofollow