Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans Galesloot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Hans Galesloot (Nederhorst den Berg, 1953) is een Nederlandse auteur en scenarioschrijver.

Levensloop

Galesloot studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte al in zijn studietijd als filmeditor bij Thijs Chanowski. Na het afronden van zijn studie vertrok hij begin jaren tachtig naar de Verenigde Staten. Hij volgde er opleidingen voor scenarioschrijver in San Francisco en aan het American Film Institute in Los Angeles. Terug in Nederland ging hij werken als scenarioschrijver. Hij schreef onder meer het scenario voor de televisieserie Medisch Centrum West. Gedurende de jaren 1993-2000 schreef Galesloot het scenario voor de Duitse ziekenhuisserie Stadtklinik die werd uitgezonden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Galesloot publiceerde in 2002 bij uitgeverij Arena/Meulenhoff de historische roman Mevrouw Majesteit over het hofconflict uit 1956. Het boek gaat over de jonge koningin Juliana die na een fundamenteel verschil van mening en inzicht door haar overspelige echtgenoot Bernhard in samenwerking met het toenmalige kabinet gedwongen werd om in te binden. Juliana was voor 'De derde weg' en stond voor het pacifisme, was na de oorlog tegen een nieuwe wapenwedloop. Bernhard stond voor bewapening en het aanwakkeren van de Koude Oorlog. Juliana verzette zich tot het uiterste. De roman is onder andere gebaseerd op authentieke bronnen, te weten toenmalig RVD-stafmedewerker, Rob de la Rive Box, en prof. dr. Gilles Quispel, een persoonlijke vriend van Juliana.

In 2003 was Galesloot hoofdschrijver van het tweede seizoen van de televisieserie Meiden van De Wit, dat werd uitgezonden in Nederland, België, Frankrijk en Rusland. De serie kreeg de prijs van beste Nederlandse dramaserie 2003.

In 2004 werkte Galesloot als co-auteur aan het scenario voor de speelfilm De dominee, een film van regisseur Gerrard Verhage over de opkomst en val van maffiabaas Klaas Bruinsma.

Galesloot schreef in 2006 Koppels voor de zender Talpa, een dertiendelige serie, met in de hoofdrol de actrices Maria Kraakman, Nienke Römer en de acteur Jeroen van Koningsbrugge. Koppels werd in 2008 uitgezonden in België, Frankrijk en Rusland. In Frankrijk is de serie in het Frans nagesynchroniseerd. In België is de serie drie maal uitgezonden in de periode 2008-2010 op één, de eerste zender van de Vlaamse VRT. De serie is geregisseerd door Pieter van Rijn, Marc de Cloe, Ron Termaat en Allard Bekker. De serie gaat over dertigers.

Hierna schreef hij een scenario samen met Ger Beukenkamp voor de vierdelige geplande dramaserie Droomland, die gaat over Ayaan Hirsi Ali in de periode die zij in Nederland doorbracht. De serie werd in productie genomen en de casting ving aan onder meer in het buitenland maar kwam niet tot voltooiing doordat de producent IDTV er achter kwam dat de controverse in vooral het buitenland leidde tot onveilige situaties voor betrokkenen gezien het onderwerp.

Bibliografie