Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans Citroen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Henry Philippe (Hans) Citroen (Den Haag 14 maart 1947) is een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam als beeldhouwer, fotograaf, schilder,[1] en schrijver. Hij is vooral bekend door zijn bijdrage aan Kunst en Vaarwerk, en door zijn publicatie van enige werken over Auschwitz.

Levensloop

Hans Citroen is geboren en getogen in Den Haag, waar hij een kunstopleiding volgde aan de Vrije Academie. Daarna zat hij van 1970 tot 1972 bij Ateliers '63 in Haarlem.

Na zijn academietijd startte hij in 1974 met Bob van Persie het legendarische Museum de Keikdoos in het Rotterdamse Centraal Station, die ze twee jaar beheerden.[2] Dit werd bekend als het kleinste museum van Nederland. In 1978 name Citroen met Cor Kraat en Hans Rothmeier het initiatief tot oprichting van de Galerie Black Cat. Van 1979 tot begin jaren 90 werkte hij samen met Cor Kraat en Willem van Drunen in Kunst en Vaarwerk.

Bestand:Moulijn Bloklandstraat.jpg
Muur van Moulijn.

Een van Citroen's eigen kunstwerken is de "muur van Coen Moulijn" in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Er stond daar een muurtje, waartegen de voetballer Coen Moulijn had gevoetbald. Nadat het in de jaren zeventig ten prooi was gevallen aan de stadsvernieuwing, liet Citroen het terug metselen in een speelplaats ter plekke.

Voor een nieuwe horecapaviljoen "De Boomjes" halverwege de Boompjes langs de Nieuwe Maas ontwierp Hans Citroen in 1990 een buitenmaats bestek, dat eruit zag als "een eenzame verweerde kaktus."[3]

Als kleinzoon van een Auschwitz overlevende publiceerde hij tevens enige boeken over Auschwitz, waaronder het boek Auschwitz – de judenrampe uit 2011.[4]

Werk

Publicaties, een selectie

  • Hans Citroen en Barbara Starzyńska Auschwitz-Oswiecim, 2011.[5]
  • Hans Citroen, Auschwitz – de judenrampe, 2011.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Informatie over deze kunstenaar bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Bezien 2015-05-24.
  2. º "Expositie over Jodenvervolging in Galerie Kralingen," in: De Ster Online, 23 april. 2018. Bezien 2015-05-24.
  3. º "'Verweerde kaktus' langs Nieuwe Maas", in: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad. Rotterdam, 24-07-1990. Geraadpleegd op Delpher op 24-05-2018,
  4. º Auschwitz-de Judenrampe door Hans Citroen op verbum.nl, 2011. Bezien 2015-05-24.
  5. º Hans Citroen - Mondriaan Fonds, 2011. Bezien 2015-05-24.
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Hans Citroen op Wikimedia Commons.

rel=nofollow