Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hanneke Besseling

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hanneke Besseling (Zwaag, 12 mei 1951) is een Nederlandse kunst- en cultuurpromotor. Van 1989 tot 2007 was zij oprichter/eigenaar van galerie De Twee Pauwen in Den Haag.

Van 1995 tot 2000 was zij mede-oprichter/voorzitter van de Vereniging Mesdagkwartier. In 1999 werd ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Den Haag (1998) op initiatief van Hanneke Besseling het beeld ‘Anna Paulowna’ op het Anna Paulownaplein geplaatst. Het bronzen beeld werd vervaardigd door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov.

Als mede-initiator van Boulevard des Sculptures realiseerde Hanneke Besseling van 2001 tot 2007 de jaarlijkse internationale glas- en beeldhouwtentoonstelling, buiten op de boulevard en duinrand van Kijkduin. De eerste editie in 2001 werd gehonoreerd met de Den Haag Promotie Prijs. Het evenement werd in 2007 opgevolgd door de Sculptuur Biënnale Kijkduin. Vanaf 2008 werd Hanneke Besseling directeur van Stichting Biënnale Kijkduin en was zij samen met Angela van der Burght verantwoordelijk voor de tweejaarlijkse, internationale tentoonstelling van monumentale glas- en lichtkunst. Editie 2011 omvatte tevens het symposium ‘Transparant vision - the Art and Science of Glass’ die plaats vond in het Gemeentemuseum Den Haag. Editie 2007 ‘Reflecties aan Zee’ en editie 2011 ‘Chemistry – creating new Worlds’ werden geopend door Koningin Beatrix.

In samenwerking met [Jan Wijle][1] (v/h adviseur Stroom Den Haag) en Maarten de Kroon (o.a. co-auteur van de filmdocumentaire ‘Hollands Licht’) werkte zij in 2008 en 2009 aan de [Cultuur Paragraaf van het Masterplan Kijkduin/Structuurvisie Den Haag, Wereldstad aan Zee 2020 (2009)]. De Paragraaf beschrijft een cultuur-historische ontdekkingsroute van Ockenburgh naar Kijkduin, een lichtcirculatieroute, een observatorium en een cultuurhuis.

Als mede-oprichter/voorzitter van Stichting Cultuur Vroondaal organiseerde zij van 2012 t/m 2015 de jaarlijkse Stenen Kamer Theaterdag, een coproductie met Corien Bakker, stadsarcheoloog van de gemeente Den Haag. Het buitenpodium voor de theaterproducties was [De Stenen Kamer][2], een 13e eeuws, archeologisch erfgoeddomein in Park Madestein te Den Haag.

Onderscheiding

Hanneke Besseling werd in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bronnen, noten en/of referenties