Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hanna Verboom

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Hanna Verboom (Vilvoorde, 11 mei 1983) is een Nederlandse actrice en presentatrice.

Biografie

Verboom werd geboren in België, maar groeide op in Kenia, Oeganda en Soedan. Haar ouders werkten daar als ontwikkelingswerkers en bouwden er onder andere een ziekenhuis.[1]. Rond haar twaalfde jaar verhuisde het gezin naar Nederland. Als tiener woonde zij in Amerongen. Zij ging 2 jaar naar het Ichthus College in Veenendaal, vervolgens naar het CLV in Veenendaal. Daarna volgde ze het vwo aan het Sint-Laurenscollege in Rotterdam en begon daarna met de vooropleiding aan de toneelschool. Een jaar later begon ze aan zowel de studie filosofie als economie aan de Universiteit van Amsterdam die ze in 2005 afbrak. Inmiddels was ze begonnen met een modellencarrière. Ze won een Elite Model Look-wedstrijd 2003 en was te zien in diverse commercials bijrollen in Nederlandse tv-series zoals Baantjer en een mobiele foto soap getiteld Jong Zuid.

Carrière

Acteren

Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 2004 toen ze Ruud de Wild als presentator opvolgde in het BNN muziekprogramma Top of the Pops en door haar hoofdrol in de romantische komedie Snowfever, een Nederlandse bioscoopfilm over een groep jonge wintersporters. Het jaar daarop speelde Verboom in de Amerikaanse film Deuce Bigalow: European Gigolo die werd opgenomen in Nederland en was ze in enkele afleveringen van de serie Boks te zien.

In 2007 verkreeg Hanna Verboom de leidende rol als aankomend arts Elin Dekkers in de Net5-dramaserie De Co-assistent. Van 2010 tot 2013 was ze te zien in de tv-serie en afgeleide film Feuten, een serie die zich binnen een fictief studentencorps afspeelt.

In de tussentijd speelde ze ook in meerdere films en een Amerikaanse thriller serie waaronder de bekroonde films Finn en Gone Back. Daarnaast spreekt ze regelmatig tekenfilmkarakters in.

Het goede doel

Naast haar acteerwerk is ze ook medeoprichter van "Get It Done" (2007), een organisatie die via online crowdfunding geld inzamelt om kleinschalige hulpprojecten in het buitenland te financieren.[2]

Op 22 mei 2008 werden haar carrière en inzet voor het goede doel bekroond met de Talent Award tijdens het gala van de Dutch Model Awards.

In 2009 stichtte ze de Stichting Cheruto Foundation, die zich inzet voor kinderen in Afrika met AIDS en in 2015 maakte ze zich sterk voor de campagne ‘A Recipe for Zero Hunger'.

Privé

Verboom is verloofd en is moeder van een dochter.

Beknopte filmografie

Film
Tv
Theater

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties