Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

HTM

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

HTM Personenvervoer NV, afgekort HTM (van NV Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg-Maatschappij), is een stads- en streekvervoerbedrijf dat openbaar vervoer exploiteert in opdracht van het Stadsgewest Haaglanden.

Algemeen

In 1887 werd de Haagsche Tramweg-Maatschappij opgericht. In 1927 kwam de HTM, tot dan toe een particulier bedrijf, grotendeels in handen van de gemeente en ging het bedrijf verder onder de volledige naam "Naamloze Vennootschap Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg-Maatschappij" (GBHTM). In 2002 is deze naam omgezet in "HTM Personenvervoer N.V.", waarbij de letters H, T en M nog steeds staan voor Haagsche Tramweg-Maatschappij.

HTM Personenvervoer NV is voor 67% eigendom van de gemeente Den Haag en voor 33% van de NV Haagsche Buurtspoorwegen (de oorspronkelijke HTM). De NV Haagsche Buurtspoorwegen is inmiddels volledig eigendom van de gemeente Den Haag.

De HTM exploiteert 11 Haagse tramlijnen en een groot aantal buslijnen in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Delft (alleen trams). Het bedrijf had daarvoor in 2002 147 trams en 178 bussen en vervoerde daarmee 125,9 miljoen reizigers (88,2 miljoen per tram en 37,7 miljoen per bus).

De HTM heeft in 2001 Stadsvervoer Dordrecht overgenomen. Samen met Novio heeft HTM Stadsvervoer Nederland opgericht om de landelijke markt te betreden. HTM heeft later alle aandelen verkocht. SVN is nu eigendom van Novio en Volkers Wessels. In augustus 2005 was de gemeente Nijmegen voornemens Novio te verkopen aan de HTM. Deze koop is tegengegaan door Minister Peijs. Dit was reden voor Volkers Wessels om zich terug te trekken als aandeelhouder van Stadsvervoer Nederland.

De HTM exploiteert sinds 29 oktober 2006 het traject Den Haag – Zoetermeer van RandstadRail. In de eerste maand traden diverse kinderziekten aan het licht: slijtage van de rails en twee trams ontspoorden in november, waarbij enkele lichtgewonden vielen. De lijn werd in afwachting van nader onderzoek stilgelegd. Pas op 3 september 2007 is RandstadRail weer naar Zoetermeer gaan rijden voor reizigers, na een zeer langdurig proefbedrijf en veel aanpassingswerkzaamheden.

Materieel

Het grootste gedeelte van de trams op het Haagse tramnet is van het ultimo zeventiger jaren speciaal voor HTM ontwikkelde type Dubbel Gelede Tram Lang. Verder bezit HTM een kleine serie tweedehands TW6000-trams afkomstig uit Hannover. Deze reden tijdelijk op lijn 11, maar worden hier niet meer ingezet; wel verzorgt één van deze trams de NS-verbinding HoutenHouten Castellum. Ook de trams die de lightrailproef van de RijnGouwelijn rijden zijn van HTM. Voor de lijnen van RandstadRail heeft HTM nieuwe trams van het Alsthom type Regio-Citadis aangeschaft.

   Zie ook.png Zie ook: Haagse PCC en GTL8

Voor de stadsbuslijnen heeft HTM een volledig lagevloers bussenpark, bestaande uit Den Oudsten Alliance (zowel 12m als gelede 18m), Mercedes-Benz O405N en Berkhof Diplomat bussen.

Groene trambanen

In Den Haag is het eerste traject groene trambaan aangelegd, met gras tussen de rails. Dit eerste traject liep voor het Vredespaleis in Den Haag. Tot 1973 gebruikte de HTM steenslag tussen de rails. Den Haag is de eerste stad waar gras is toegepast.
Het enige nadeel is dat na lange droogte de vonken van de wielen het gras wel eens doen branden.

Zie ook

Externe links

rel=nofollow
rel=nofollow