Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

HD 10180

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

HD 10180 is een ster in het sterrenbeeld Hydrus (Kleine Waterslang) op ongeveer 128 lichtjaar van de aarde. Het systeem van de HD 10180 is dichtbevolkt met 5 planeten, en wellicht zelfs 7 planeten.

De ontdekte planeten zijn vergelijkbaar met Neptunus, dus massief en 13-25 keer de aard-massa. HD 10180 is één van de 15 bekende stelsels met meer dan 3 planeten. Door de aantrekkingskracht van de planeten schommelt de ster.

Planeten

  • Er is bewijs van een ‘kleine’ planeet (ongeveer even groot als de aarde), ter grootte van 1,4 keer de aardmassa. Deze is niet geschikt voor menselijk leven omdat deze te dicht bij ster is op 0,032 AU. Een planetair jaar duurt ongeveer 1,18 dagen.
  • Er is bewijs van een grote planeet (gelijkaardig aan Saturnus) met 65 keer de aardmassa. Deze heeft een planetair jaar van 2200 dagen. Dit is geen Jupiter-achtige planeet (met gas).

De geschiedenis van de vorming is tot nu toe onbekend. De afstand van planeten tot moederster is tussen 0,06 en 1,4 keer die van de zon tot de aarde. De 5 Neptunus-achtige planeten zouden in ons zonnestelsel in de maan rond Mars vallen en beschrijven een vast patroon (cirkelvormig).

In het algemeen geldt dat massieve planeten zich bevinden rond massieve en metaalrijke sterren bevinden, terwijl minder massieve planeten zich bevinden zich rond minder massieve en metaalarme sterren.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow