Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Grotwerk (Huisvlijt)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grotwerk was een bepaalde vorm van stucwerk. In een verouderde vorm ging het terug tot het zodanig bewerken of stuc(be)werken van muren en/of wanden dat het de suggestie wekte dat het ging om ruwe profielen van wanden van een grot. Het blijkt echter ook een vorm van huisvlijt te zijn geweest.

Huisvlijt

In een verslag van een anonieme laat 19e-eeuwse schrijver over plaatselijke bezoeken die hij in den lande aflegde en beschreef vermeldt deze het begrip in zijn reisverslag. Zo legde hij een bezoek af aan Scheveningen waar hij constateerde dat haar dorpsbewoners sierdoosjes en dergelijke beplakten met kleurrijke grotere en kleinere schelpjes die zij eerder op het strand hadden verzameld. Deze vorm van huisvlijt werd aangeduid als grotwerk, geïnspireerd door de schelpengrotten van de tuinarchitectuur. Plaatselijke winkeliers van snuisterijen verkochten zulk grotwerk aan toeristen die de badplaats bezochten.