Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Grond (aarde)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Voor andere betekenissen van "grond", zie : grond (doorverwijzing))

Grond is een mengsel van verweerd materiaal, vloeistoffen en gassen dat aan het aardoppervlak of (vlak) daaronder voorkomt. Het niet verweerde vaste materiaal noemt men rots.

Het verweringsproces is een gevolg van inwerking van vorst en dooi, inwerking van de zon, regen en wind op de rots, welke uiteindelijk tot breuk in het rotsgesteente leidt. De rotsblokken komen hierdoor los, en rollen naar beneden, alwaar kleine delen worden meegevoerd door rivieren, richting de rivierdelta. Door verdere slijtage ontstaan steeds kleinere delen, achtereenvolgens grind, zand en ten slotte slib.

Veen daarentegen ontstaat door het afsterven en rotten van planten.

Bestanddelen van grond

Grond bestaat naast water en lucht uit de volgende vaste stoffen:

Benaming van grond

Afhankelijk van de verhoudingen van bovenstaande bestanddelen en de herkomst van het materiaal wordt een naam gegeven aan grond.

Enkele grondsoorten:

en combinaties van deze, zoals zavel.

Aarde

De algemene benaming voor grond is aarde. Dit is tevens de aanduiding van een van de vier klassieke elementen.

Ook is het de benaming voor onze planeet (Aarde) als geheel, hoewel slechts 30% van het aardoppervlakte uit vasteland bestaat.

Zie ook

Referenties

Bronvermelding :

  • Meulen, M. van der, Lang, F. de, Maljers, D., Dubelaar, W., Westerhoff, W., 2002. Grondstoffen en delfstoffen bij naam. Publicatiereeks grondstoffen 2002/21, Dienst Weg- en Waterbouwkunde, Delft & TNO-NITG, 96 pp. ISBN 90-369-5509-2. Grondsoorten en Delfstoffen bij naam