Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Groente

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een groentenmarkt.
Dit artikel behoort tot
de reeks over kookkunst

Bereidingstechnieken en benodigdheden

Keukengerei
Kooktechnieken

Ingrediënten en soorten voedsel

Kruiden en specerijen
Sauzen - Soepen
Vlees - Vis
Groente - Fruit
Kaas - Pasta
Drank - Andere ingrediënten
Desserts

Regionale keukens

Westers - Latijns-Amerika
Caribisch - Indiaans
Aziatisch - Indiaas
Midden Oosten - Mediterraan
Polynesisch - Afrikaans

Culinaire geschiedenis

Oud-Egyptische keuken
Ontwikkeling van het
Nederlandse voedingspatroon

Middeleeuwse kookkunst

Zie ook:

Horeca

Groente is een eetbaar plantendeel.

De kleuren van de groente kunnen zeer verschillend zijn. Bij de vlezige vruchten, maar ook bij de bladgroenten komen veel verschillende kleuren voor. Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting (koken). Groenten die zonder verhitting gegeten worden, worden rauwkost genoemd.

Bij het vervoer van groenten mogen bepaalde groenten niet bij elkaar vervoerd worden. Zo moeten tomaten en komkommers apart vervoerd worden, omdat de rijpende tomaten door de vorming van ethyleen de komkommers versneld doen vergelen.

Indeling

Afhankelijk van welk deel gegeten wordt kunnen groenten worden ingedeeld naar:

Verschil tussen groente en fruit

Het verschil tussen groente en fruit is tamelijk vaag. Men is het er bijvoorbeeld niet over eens of tomaten en komkommers groente dan wel fruit zijn. Het wordt bekeken vanuit de volgende standpunten:

Gezondheid

De Amerikaanse onderzoeker Daniel Nadeau beschrijft in zijn boek The Color Code de invloed van de kleuren in groente en fruit op de gezondheid van de mens. Door te variëren in kleur wordt een evenwichtige voeding verkregen. Elke kleur heeft iets aparts zoals verschillende vitamines, mineralen en phytochemische stoffen. Hij onderscheidt de volgende 5 groepen:

Veel van de genoemde invloeden op het lichaam worden echter niet bevestigd in onderzoek.

Zie ook

Externe link