Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Grind (gesteenten)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kiezelstenen

Grind oftewel kiezelstenen oftewel steengruis oftewel geklopte keistenen is een granulair ('korrelig') afzettingsgesteente. De korrels zijn grover dan zand en fijner dan keien.

Hoofdartikel.png Zie ook : voor meer informatie het artikel korrelgrootte (sediment).

Definities

In Nederland is de classificatie van korrelgrootteklassen vastgelegd in NEN 5104. Voor grind zijn verschillende definities: [1]

  • Een granulair (korrelig) afzettingsgesteente dat bestaat uit <math>\geq</math> 30% korrels ter grootte van <math>\geq</math> 2 millimeter in de minerale fractie.
  • Een granulair afzettingsgesteente waarvan de afgeronde korrels een mediane grootte hebben <math>\geq</math> 2 en < 63 millimeter.

Hoekige, niet afgeronde gesteentepartikels uit dezelfde grootteklasse noemt men geen grind maar een breccie.

NEN 5104 geeft de volgende aanduidingen voor grofheid van grind:

Ondergrens Bovengrens Fractie
<math>\geq</math> 16 mm 63 mm Zeer grof grind
<math>\geq</math> 5,6 mm 16 mm Matig grof grind
<math>\geq</math> 2 mm 5,6 mm Fijn grind

Grind is een erosieproduct, ontstaan uit vast gesteente en wordt meestal door rivieren getransporteerd en afgezet (riviergrind). Grind kan ook op rotskusten ontstaan door de werking van de branding (zeegrind). Grind komt meestal voor in een mengsel met zand. Men kan dan spreken van een grindig zand of een zandig grind.

Grind wordt voor allerlei toepassingen gewonnen en gebruikt. In Nederland zijn langs de Maas veel plassen ontstaan op plaatsen waar grind met behulp van cutterzuigers is gewonnen. Tegenwoordig wordt grind voornamelijk gebruikt als bestanddeel van beton.

Spelling

De spelling grint is ook gangbaar[2]. Het is een Zuid- en Oost-Nederlands spellingsalternatief[1] maar vindt geen steun in het Groene Boekje (Woordenlijst Nederlandse Taal). Het volgende gebruik is namelijk alleen mogelijk bij de spelling grind:

  • een grindig sediment; een grindig mengsel; etc.
  • een grindlaag in de bodem kan ook worden aangeduid als een grind, zo gebruikt heeft het ook een meervoud: deze afzetting bestaat uit een afwisseling van verschillende zanden en grinden (= deze afzetting bestaat uit een afwisseling van verschillende zand- en grindlagen).

Vanuit het verleden wordt de spelling 'grint' toch nog wel gebruikt. De vereniging van schippers die het vervoert heet: "Coöperatief Zand- en Grintbedrijf U.A." (gevestigd te Rhenen).[3]

Zie ook

Referenties

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Gravel op Wikimedia Commons.