Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Goudswaard

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Goudswaard rond 1865

Goudswaard is een dorp op westpunt van de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Goudswaard is in 1984 samen met Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Piershil opgegaan in de gemeente Korendijk.

Korendijk (Koorndijk) heeft van oudsher bestaan en wordt reeds in 1246 genoemd. Door problemen met het water oa. door het ontstaan van het Haringvliet (eind 13e eeuw) werd (Oud)Korendijk rond 1439 opnieuw bedijkt.

Bij de invoering van het gemeente systeem werd Piershil op 1 januari 1812 bij Korendijk gevoegd. Na 5 jaar gingen de dorpen op 1 april 1817 weer uit elkaar en gingen als gemeente Goudswaard en gemeente Piershil tot 1 januari 1984 hun eigen weg.

Externe verwijzingen

Hoeksche Waard
Edge-firefox.png 51° 48' NB, 4° 17' OL