Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Goed-, hardleers en het tussengelegene

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iemand die goedleers is, is, kortgezegd, goed in het leren, oftewel leert makkelijk iets (aan).
(Logischer wijze) is een hardleers persoon iemand die moeilijk leren kan. Men spreekt dan ook wel over dom zijn, wat veelal niet wordt gewaardeerd, althans minder dan woorden als "moeilijk kunnen leren". Hieraan ten grondslag liggen veelal erfelijke eigenschappen, zoals karaktereigenschappen, intelligentie of een andersgevormde meervoudige intelligentie (interesse). Naast deze aangeboren factoren hebben de factoren tijdens het leven, zoals opvoeding, leefomgeving en onderwijs veel invloed op hoe elk individu zich ontwikkelt.

(inborst plus input is output, oftewel : output is inborst plus input.)

Uitdrukking :

Enigszins naar hardleers neigend kent men ook de karaktereigenschap eigenwijs oftewel koppig(heid) oftewel hardnekkig oftwel halsstarrig oftewel onverzettelijkheid oftewel stijfhoofdigheid oftewel hoofdig, wat aangeeft dat iemand niet toegankelijk is voor raadgeving, of waanwijs is als een betweter. Het kan zijn dat bij een raadgeving niet (goed) geluisterd wordt, of het niet (goed) begrepen wordt. Veelal zijn deze karaktertrekken al in de jonge kinderjaren te herkennen en bij te sturen (te begeleiden). Het op z'n beloop laten van deze eigenschappen maakt het op latere leeftijd veelal moeilijker benaderbaar en stuurbaar (hardnekkiger). Een bekend verschijnsel bij pubers en adolescenten is dat ze zeer eigenwijs of opstandig kunnen zijn. In deze jaren ontwikkelen ze juist eigen meningen en visies. Een bepaald percentage van alle mensen wordt geboren met een bepaalde psychische aandoening, of kan bijvoorbeeld door ervaringen tijdens het leven er een doen ontstaan.

Enigszins naar goedleers neigend is de karaktereigenschap goedgelovig oftewel snel iets geloven (aannemen als zijnde waar of de waarheid) oftewel niet veel op de geloofwaardigheid lettend. Een bekend voorbeeld hiermee is het spreekwoordelijke domme blondje.

Zie ook