Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gierigheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gierigheid oftewel vrekkigheid oftewel krenterigheid is iemands overdreven en ziekelijke spaarzaamheid, waar diegene amper of niets van wil afstaan.
Diegene is dan gierig oftewel vrekkig oftewel krenterig.
Gierigheid gaat veelal samen met zoveel mogelijk van het betreffende binnen te halen (verkrijgen), eveneens op een overdreven manier, wat men schraapzucht oftewel inhalig(heid) noemt. Het doet dan ogen dat diegene denkt niet genoeg te zullen krijgen oftewel bang is te kort te komen. Bij het verdelen tussen meerderen zal een schraper een onevenredige verdeling maken, en zichzelf eerst méér toebedelen, wat vrijwel iedereen niet zal waarderen of accepteren.

Vrekken

Een vrek oftewel gierigaard oftewel krentenkakker oftewel krent is een zuinig persoon met mogelijk veel geld.

Eind jaren '90 kwam een zuinig Nederlands echtpaar, Rob van Eeden en Hanneke van Veen, veelvuldig in de Nederlandse media, omdat ze de benaming "vrek" als geuzennaam hadden geadopteerd. Ze konden met weinig geld rondkomen en hadden de stichting Zuinigheid met Stijl opgericht om hun nieuw gevonden levensstijl, ook bekend staand als consuminderen, te promoten, aanvankelijk vooral door middel van cursussen. Ze gaven daarnaast onder meer een eigen Vrekkenkrant en boeken met titels als Lekker zuinig en Hoe word ik een echte vrek? uit, om andere mensen te laten delen in hun zuinige levenswijze. In 2000 trokken ze zich uit de publiciteit terug en droegen hun werk over aan de stichting Zuinigheid met Stijl.

De vrek 'Ebenezer Scrooge'
uit het kerstverhaal
A Christmas Carol, welke de gevreesde 3e geest ontmoet
(die van zijn toekomst).

Bekende vrekken

Uit de literatuur

Spreekwoorden met 'gierig'

  • "Zo gierig als het graf" : Hij 'ontvangt' slechts. (geeft niets)
  • "Zo gierig als de pest" : idem.
  • "De gierigheid bedriegt de wijsheid" : Door gierigheid later alsnog gedwongen tot grote uitgaven.
  • "Hij is de gierigheid in persoon" : De persoon van een vrek.

Externe links