Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gevechtswapen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verscheidene tausugs (Philippijnse wapens).

Een gevechtswapen is een stuk gereedschap dat gebruikt wordt om mensen, dieren of voorwerpen te verwonden/beschadigen of te doden. Het kan gebruikt worden als aanvals- of verdedigingsmiddel. Al sinds het begin van de menselijke geschiedenis hebben mensen wapens gebruikt voor de jacht of voor het voeren van oorlog.

Wapens komen voor in allerlei soorten en maten. Ze kunnen zeer eenvoudig zijn, zoals een stuk hout, of zeer ingewikkeld zoals een kruisraket. Bijna alle harde, scherpe, stompe en zware voorwerpen kunnen als wapen worden gebruikt. Incidenteel worden dagelijkse voorwerpen omgebouwd tot wapen. Een voorbeeld daarvan is een schietbalpen, een schietparaplu of schietsleutelhangers waarmee men een kogel kan afvuren. Een auto kan gebruikt worden om moedwillig te doden, verwonden of beschadigen door aanrijding. Zelfs lichaamsdelen kunnen als wapen worden gebruikt, dit worden natuurlijke wapens genoemd, en het gebruik ervan wordt geoefend bij zelfverdedigingskunsten en vechtsporten.

Het grootste deel van de wapens ter wereld wordt tegenwoordig in een klein aantal landen geproduceerd. Zo zijn de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad ook de vijf grootste producenten. Elk jaar wordt voor miljarden euro's in wapens gehandeld.

Zie ook : Wet wapens en munitie

Wapens

Wapens in oosterse vechtsporten

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Weapons op Wikimedia Commons