Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geur

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geur is een samenstelling van aerosolen, dat zijn kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Door middel van reukvermogen kan de geur geanalyseerd worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voedsel en gevaren (denk aan vijanden) worden waargenomen zonder dat deze te zien zijn.

30.000.000 reukcellen, de zogenaamde receptoren stellen elk mens in staat ongeveer 10.000 geuren te onderscheiden.

Daarmee is de reuk het meest gevoelige van alle zintuigen van de mens. Het is het enige zintuig dat direct met het emotionele brein in werking staat en dus niet te manipuleren is. Geur is ook hetgeen dat een mens het langst onthoudt. Mensen kennen vele onaangename geuren en vele aangename geuren. De enen worden dan ook zoveel mogelijk vermeden (ontlopen), en de anderen schaffen mensen juist aan, of zoeken het juist op (parfum of de lucht van zee. Voor iedereen herkenbaar en vrijwel altijd niet uit te staan, is de geur die in het toilet hangt als iemand anders een grote behoefte heeft gedaan. Opvallend en frapant is het gegeven dat een ieder zelf z'n eigen geur tijdens het doen van de behoefte niét vindt stinken. Dit is omdat het (onbewust als lichaamseigen beschouwt en ervaren wordt.

Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten maken gebruik van geur; meestal om insecten naar de bloemen te lokken, maar ook voor andere doeleinden. Sommige grassen verspreiden een bepaalde geur als ze worden opgegeten door insecten. Op deze geur komen vogels af, waarop de kans groter wordt dat de knagende insecten worden opgegeten.

Dieren en planten geven nog op een andere manier boodschappen door via stoffen in de lucht, namelijk door middel van feromonen.

Trivia

  • De term geuren betekent naast het verspreiden van een geur ook het ijdel pronken van/door iemand.
  • Een geurmaker is naast iemand die geuren vervaardigt ook een opschepper.
  • Met de term geurtje bedoelt men naast het odeurluchtje ook iets verdachts (bijvoorbeeld : er zit een geurtje aan).