Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geslachtsgemeenschap

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geslachtsgemeenschap (oftewel (meer wetenschappelijk taalgebruik: coïtus oftewel copulatie of (plat:) neuken) is het inbrengen van de penis in erectie in de vagina. Geslachtsgemeenschap en masturbatie zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten onder mensen. In het dierenrijk kennen onder andere apen en olifanten een soort van masturbatie. Bij dieren wordt copulatie paren genoemd. Geslachtsgemeenschap is de eerste stap van de voortplanting. Een uitzondering hierop is homoseksualiteit.

Zoals voor alle termen die met de seksualiteit te maken hebben, zijn ook voor geslachtsgemeenschap vele alternatieve woorden.

Geslachtsgemeenschap wordt normaal gesproken voorafgegaan door een voorspel dat de partners seksueel prikkelt en daardoor hun lichamen voorbereidt: de penis wordt stijf en produceert voorvocht en de vagina wordt vochtig. Hierna kan de penis in de vagina worden ingebracht. Gedurende de geslachtsgemeenschap wordt de penis naar voren en achteren bewogen, waardoor de man steeds verder wordt gestimuleerd en als het goed is ook de vrouw, normaal gesproken totdat beide 'klaarkomen' (een orgasme krijgen): bij de vrouw komt er extra vocht vrij en bij de man spuit het sperma uit de penis (ejaculatie).

Posities

Geslachtsgemeenschap kan worden bedreven in een grote variëteit van posities. De meest gebruikte posities zijn:

  • de vrouw ligt op haar rug, de man bovenop haar met zijn gezicht naar haar toe (missionaris)
  • de vrouw zit op handen en knieën, de man knielt achter haar ('op zijn hondjes', coïtus a tergo ook wel doggy-style genoemd)
  • de man ligt op zijn rug, en de vrouw hurkt of knielt bovenop hem (amazone)
  • beide partners liggen op hun zijde, de man achter de vrouw (lepeltjes)
  • een wat onbekendere houding is de Weense oester
  • venusvlinder

De verschillende posities zijn door religieuze of andere groepen soms als juist en onjuist aangeduid.

Het is eerder uitzondering dan regel dat de vrouw door geslachtsgemeenschap alléén, zoals hierboven beschreven, voldoende wordt gestimuleerd om ook klaar te komen. De verschillende posities waarin de geslachtsgemeenschap kan worden bedreven bieden verschillende stimuleringen voor de vrouw, en het is mogelijk dat er posities zijn te vinden waarbij de vrouw ook tot een orgasme kan komen. Voor veel vrouwen echter is een stimulatie anderszins bijvoorbeeld door aanraking van de clitoris met de mond of met de hand noodzakelijk om het ultieme plezier aan seks te beleven. Deze 'handelingen' noemt men het voorspel en zijn niet beperkt tot de geslachtsdelen alleen maar bestrijken vrijwel het gehele lichaam.

Soms wordt gedacht dat een vrouw bij de eerste geslachtsgemeenschap van haar leven niet zwanger kan raken. Dit is echter een gevaarlijk fabeltje: zelfs bij de eerste experimenten in de liefde kan een vrouw onmiddellijk zwanger worden.

Aan de andere kant leidt niet elke geslachtsgemeenschap tot een zwangerschap. Per copulatie is de kans ongeveer nul tot maximaal 30%, afhankelijk van de fase in de menstruatiecyclus waarin de vrouw op dat moment verkeert. Bij een seksueel actief koppel dat zonder anticonceptie geslachtsgemeenschap heeft zal na 1 jaar in 80% van de gevallen een zwangerschap zijn opgetreden; na 2 jaar bij 90%. Dit kan ook onder normale omstandigheden dus langer duren. Er is onderzoek geweest waaruit bleek dat 60% van de koppels die graag een kind willen en waarbij dat niet lukt na een jaar gewoon doorgaan wel zonder vruchtbaarheidsbehandeling op natuurlijke manier een kind kunnen krijgen. Niet iedere bevruchte eicel leidt tot een zwangerschap; er zijn aanwijzingen dat bij de mens tot ca. 40-50% van alle bevruchte eicellen al in een zeer vroeg stadium (uren tot enige dagen) spontaan te gronde gaat.

Sommige van de posities van de geslachtsgemeenschap zijn geschikter om tot een bevruchting te komen dan andere, maar men kan deze verschillen niet gebruiken als middel voor anticonceptie. Als meest effectief voor bevruchting wordt vaak aangeraden om een man-boven positie te kiezen, waarbij de vrouw met haar billen op een kussen ligt en na de ejaculatie nog enige tijd blijft liggen.

Frequentie

Gemiddeld genomen vrijen de meeste koppels 1 tot 2 keer per week, maar de frequentie neemt snel af naarmate de leeftijd stijgt. Zo vrijen koppels die reeds tien jaar samen zijn en twee kinderen hebben gemiddeld nog maar 1 tot 2 keer per maand[feit?].

Duur

Uit een onderzoek dat condoomfabrikant Durex in 1997 liet uitvoeren in vijftien landen, blijkt dat de grootste groep van de onderzochte koppels (twintig procent) gemiddeld 6 tot 10 minuten uittrekt voor een vrijpartij. Negentien procent vrijt 11 tot 15 minuten lang, en slechts dertien procent zegt langer dan 15 minuten te vrijen. Deze tijdsduur is zonder voorspel.

Gemiddeld aantal sekspartners

Gemiddeld hebben Nederlandse vrouwen 3,9 sekspartners in hun leven, zo blijkt uit het onderzoek 'Seksualiteit in Nederland' uitgevoerd door Sandfort en van Zessen in 1991. 36% van de vrouwen heeft een exclusieve sekspartner. In een gelijkwaardige enquête van Durex[feit?] is sprake van gemiddeld 5,8 sekspartners. Het betrof hier weliswaar een internationaal onderzoek dat zes jaar later werd gehouden en waaraan wellicht een andere doelgroep deelnam.

Zie ook