Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gerrit Visser (zanger)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Gerrit Visser (Wormerveer, 27 september 1887 - Koog aan de Zaan, 22 februari 1952) was een Nederlandse tenor.

Gerrit studeerde in Den Haag, waar hij afstudeerde op solozang op 21 juli 1913. Op 30-jarige leeftijd vertrok hij naar Duitsland en werd daar verbonden aan een van de Duitse Opera's. Het grootste gedeelte van zijn carrière speelde zich in Duitsland af, onder andere te Elberfeld, Bremen, Berlijn en Neurenberg.

Hij schitterende vooral in Italiaanse en Franse opera's. In 1933, na opkomst van het Hitler-regime was Gerrit Visser genoodzaakt Duitsland te verlaten en vestigde hij zich voorgoed in Nederland. In Nederland zong hij enkele malen bij de opera (1924-1938), hij trad op bij het gezelschap Co-Opera-Tie in rollen als Don Jose (Carmen - Georges Bizet), Faust (Faust) - Charles Gounod), Tamino (Die Zauberflöte - Wolfgang Amadeus Mozart). Ook trad hij bij de Opera Studio van Paula Pella op als Sextus (Giulio Cesare - Georg Friedrich Händel) en voor de Wagnervereniging als Walther von der Vogelweide in Tannhäuser. Tegenspeelsters waren onder andere Faniella Lohoff-Poons als Carmen, Helene van Raalte-Horneman als Marguerite (Faust) en Lea Fuldauer als Pamina (Zauberflöte). Zijn vaste muzikale partner was Bernhard Tabbernal, deze begeleidde hem op de vleugel. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn carrière. Gerrit Visser was vanaf januari 1952 nog werkzaam bij de Pette chocoladefabriek in Wormerveer.

Externe link