Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gerard van de Schepper

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gerard van de Schepper († 28 april 1763) was commandeur (1737-1738) en gouverneur-generaal (1738-1742) van Suriname. Hij werd opgevolgd door mr. Johan Jacob Mauricius.

Van de Schepper werd eind 1735 in Nederland benoemd tot Commandeur van Suriname. Hij kreeg een geheime lastbrief waarin stond dat hij, indien gouverneur Johan Raye van Breukelerwaard zou overlijden, waarnemend gouverneur zou worden [1]. De gouverneur overleed op 11 augustus 1737 en Van de Schepper trad nog dezelfde dag als commandeur aan. De eerste maanden verliepen rustig maar daarna ontstond er onenigheid tussen hem en de raden van het hof van civiele justitie. Deze weigerden hem als voorzitter van hun vergaderingen te erkennen, waarop Van de Schepper verklaarde dat hun uitspraken ongeldig zouden zijn. Op 1 april 1738 werd hij als Gouverneur-Generaal ingehuldigd. Hij trad krachtig op en maakte meerdere vijanden. Op 15 oktober 1742 kwam Jan Jacob Mauricius in Suriname aan en op 17 oktober nam die zijn functie over.

In de laatste jaren van de 17de eeuw stuurde het Aalmoezeniersweeshuis te Amsterdam regelmatig weeskinderen naar Paramaribo om de bevolking te laten groeien. In 1737 had Van de Schepper Joodse kolonisten naar Suriname laten komen, maar zijn opvolger voelde er meer voor Europeanen over te laten komen en schafte de immigratie van Joden weer af. Veel immigranten stierven binnen enkele jaren door aanvallen van koortsen en Bosnegers.

Hij was eigenaar van de suikerplantage La Jalousie in Boven-Commewijne, die in 1865 door een voormalige slaaf, Adolf Frederik Gravenberch (1811-1906), gekocht werd [2]

Gerard van de Schepper was de zoon van Adrianus van de Schepper en Maria van Tricht, die op 10 mei 1672 in Dordrecht getrouwd waren. Zijn vader was koopman en koster van de Augustijnekerk. Gerard werd op 8 september 1683 gedoopt. Hij trouwde met Catharina Lucia Halkett, dochter van luitenant-kolonel Edward (of Everard) Halkett en Judith de Pagniet.
Het echtpaar kreeg twee dochters, Elisabeth en Catharina. Elisabeth was getrouwd met Gerrit Pater (1719-1750). Deze werd in 1722 in Paramaribo lid van het Hof van Politie en rechter voor criminele zaken. Hun huwelijk bleef kinderloos. Zijn broer Cornelis Pater (1722-1745) trouwde met Catharina. Zij overleed op 5 november 1743, waarna Cornelis met hun pasgeboren dochtertje naar Nederland verhuisde.

Catharina Lucia van de Schepper-Halkett werd gedoopt in Nijmegen op 5 november 1684 en overleed in Den Haag op 6 mei 1758. Op 18 juli werd haar stoffelijk overschot van de westkapel van de Kloosterkerk in Den Haag overgebracht naar haar permanente graf in de Kloosterkerk. Gerard van de Schepper werd daarin bijgezet op 4 mei 1763. Beide graven werden in de 50-er jaren van de 20ste eeuw geruimd. De grafstenen werden behouden.

Voorganger:
Johan Raye van Breukelerwaard
Gouverneur-generaal van Suriname
1737-1742
Opvolger:
Jan Jacob Mauricius

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Geheime brief [1]
  2. º La Jalousie, DBNL pag. 47 [2]