Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Georges Lemaître

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georges Lemaître (Georges Henri Joseph Edouard Lemaître; Charleroi, 17 juli 1894Leuven, 20 juni 1966) was een Belgisch astronoom, kosmoloog en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was naast wetenschapper ook rooms-katholiek priester. Hij is vooral bekend als grondlegger van de oerknaltheorie.

Leven

Reeds op jonge leeftijd wou hij zowel priester als wetenschapper worden. Hij volgde les aan een jezuïetenschool en ging op 17-jarige leeftijd naar de Universiteit van Leuven. In de Eerste Wereldoorlog diende hij als vrijwilliger in een artillerie-eenheid. Na de oorlog zette hij zijn studies verder, maar wisselde van het vak techniek naar fysica en wiskunde. Onder de indruk van de oorlogsbelevenissen, schreef hij zich ook in aan het priesterseminarie van het aartsbisdom Mechelen. Hij promoveerde in 1920 met het proefschrift L’approximation des fonctions de plusieurs variables réelles („De vergelijking van functies met meerdere reële variabelen”). In 1923 werd hij tot priester gewijd.

In 1923 ontving hij een reisbeurs van de Belgische overheid en een beurs van het Comité voor Hulp in België aan de Belgian American Educational Foundation. Hij kon naar de universiteit van Cambridge (Engeland) gaan studeren bij de astronoom en relativist Arthur Stanley Eddington, grondlegger van de moderne stellaire astronomie.

Erkenningen

  • Op 22 oktober 2008 kreeg George Lemaître de derde plaats in de Eos-verliezing voor de grootste Belgische wetenschapper, na Paul Janssen (eerste plaats) en Marc Van Montagu (tweede plaats).
rel=nofollow
 
rel=nofollow