Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geloofwaardig

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Geloofwaardigheid)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geloofwaardig oftewel waard om te geloven houdt in dat iemand of meerderen aannemen dat een bepaald iets of iemand werkelijkheid (bestaand) of waar is. Hetgeen men in gelooft heeft volgens de overtuiging van degenen die er in geloven bepaalde aanwijzingen daartoe. Deze aanwijzingen zijn echter niet direct aantoonbaar (vanwege dat het aangenomen is).

Iemand of iets kan echter dermate overtuigen, dat diegene er naar eigen zeggen (overtuiging) zeker van is, oftewel voor 100% in gelooft. Veel dat direct waarneembaar en te begrijpen is, kan inderdaad zo naar anderen gecommuniceert worden. Bijvoorbeeld, als men een timmerman een tijdje zeer vakkundig en netjes werk ziet afleveren, is het wel geloofwaardig als deze pretendeert het gehele dak van het huis te kunnen vervangen. Had hij er een rommeltje van gemaakt, was hij niet echt geloofwaardig meer geweest, maar eerder pretentieus. Een bepaalde geloofwaardigheid kan dus misleidend zijn, en (plat gezegd) een loopje nemen met ieders overtuiging (zie ook : overwaardering).

De veelheid aan verschillende overtuigingen van alle mensen geeft aan dat de betreffende beredeneringen daartoe nooit allemaal juist kunnen zijn, vanwege eveneens grote verschillen (meningen). Dit wordt veroorzaakt doordat ieders woordelijke beredeneringen teveel bezit nemen van het bewustzijn. Dit gebeurt door rechtlijnige gedachtengangen, die naar afzonderlijke begrippen leiden, waardoor deze zich weerhouden één te worden met andere begrippen. De geloofwaardigheid van veel wereldse aanwijzingen worden veelal dagelijks bevestigd doordat iedereen het op die manier ook kan waarnemen, wat overduidelijk het meest geloofwaardig is. Voor het begrip geloofwaardig gebruikt men ook de term aannemelijk (betekent ook : bevattelijk of niet te verwerpen).

Trivia

De sprookjesfiguur en houten pop Pinokkio was niet echt geloofwaardig, vanwege dat zijn (punt)neus buiten proporties groeide wanneer hij een leugen vertelde. Sommige politici verliezen hun geloofwaardigheid doordat ze bijvoorbeeld vreemde uitspraken doen, of zich vreemd gedragen.

Zie ook

Referenties