Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gedachtenis (liturgie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gedachtenis is in de Katholieke Kerk een herdenking van heiligen of een belangrijke gebeurtenis in de heilsgeschiedenis in de mis of het getijdengebed. De dagen waarop deze worden herdacht, staan aangegeven in een heiligenkalender. Deze gedenkdagen staan in rang onder de hoogfeesten en feesten. Het houden van deze gedachtenissen wordt geregeld door het Algemeen Statuut van het Romeins Missaal.[1]

De gedachtenissen zijn ingedeeld in „verplichte” en „vrije” gedachtenissen.

Met een verplichte gedachtenis moet in de liturgie rekening worden gehouden, tenzij deze op een zondag, een feestdag of hoogfeest valt.

Over het houden van een „vrije gedachtenis” (memoria ad libitum) kan de celebrant naar eigen goeddunken beslissen.

rel=nofollow