Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/ Oneervol ontslagen Nederlandse burgemeesters

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van burgemeesters van een Nederlandse gemeente die oneervol ontslagen zijn.

Naam burgemeester Gemeente Ontslagdatum Reden ontslag
Egon von Bönninghausen Ootmarsum 1 maart 1939 Oneervol ontslag wegens pro-Duitse uitspraken. Door de bezetter op 18 september 1940 benoemd tot burgemeester van Tubbergen en op 9 augustus 1941 benoemd tot commissaris van de provincie Overijssel. Overleed als lid van de Waffen-SS op 28 augustus 1942 aan het Oostfront in de Oekraïne[1].
Hendrik Jan Verbeek Dinxperlo 1939 Ten onrechte oneervol ontslagen, in 1990 postuum gerehabiliteerd
Willem de Vlugt Amsterdam 1941 Door de Duitsers ontslagen vanwege de Februaristaking.
Frederik Ernst Müller Rotterdam 7 mei 1945 op 7 mei 1945 afgezet en vervangen door burgemeester Oud, die hij zelf had opgevolgd in 1941. Op 5 april 1946 stond hij terecht voor een Bijzonder Gerechtshof. Hierbij eiste mr. L.A. Donker tien jaar gevangenisstraf en levenslange ontzegging van het kiesrecht. Op 16 april 1946 werd hij veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, waarvan hij er bijna zes jaar heeft uitgezeten.
Tjeerd van der Weide Velsen 1945 Na de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Bijzondere Rechtspleging ter dood veroordeeld en op 6 juni 1947 geëxecuteerd wegens collaboratie en medewerking aan de jodenvervolging.
Wiel Vossen Gulpen 1992 corruptie, belastingfraude en het uitlokken van valsheid in geschrifte[2]
Taco Seinstra Goes 1992 Onjuist declaratiegedrag
Henk Riem Brunssum 1994 Verdenking van corruptie, veroordeeld wegens valsheid in geschrifte[3].
Ad van Poppel Bergeijk 1995 Ontslagen zonder de vermelding "eervol" vanwege vermeende schijn van belangenverstrengeling door gelijktijdige onderhandelingen over zijn eigen grond en een door de gemeente te ontwikkelen bestemmingsplan

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow