Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/ Nederlands Boeddhistisch Archief

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het ontstaan, het bestuur en vrijwilligers van het NBA
Het idee voor een Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA) ontstond op 24 april 2010 tijdens een symposium voorafgaande aan een ledenvergadering van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). Niet veel later werd er een werkgroep NBA gevormd binnen de stichting Vrienden van het Boeddhisme (VvB) om het initiatief verder vorm te geven. De werkgroep, bestaande uit Rinus Laban (voorzitter), Jelle Seidel (secretaris) en Jacques den Boer ging in november 2011 formeel van start. In 2012 voegde Lodi Leeuwenberg zich bij hen. Begin juni 2014 ontstond uit de werkgroep een zelfstandige “Stichting Nederlands Boeddhistisch Archief” met daarin drie bestuursleden Rinus Laban (voorzitter), Fred Gales (secretaris) en Peter Richardus (penningmeester). Het bestuur wordt sinds het begin bijgestaan door een vaste adviseurs dr. Henk Blezer en drs. Bernard Kleikamp en komt elke twee maanden bij elkaar. Een drietal trouwe vrijwilligers werken aan de bibliotheek: Lodi Leeuwenberg, Ine van Schaik en Paul Spaans-de Vries. Alle drie hebben een professionele bibliothécaire achtergrond.

Erfgoed boeddhisme in Nederland
Het boeddhisme in Nederland heeft zich vanaf 1949 in toenemende mate georganiseerd. Sinds 1960 ontplooien ongeveer zestig organisaties. Dit waren voornamelijk leken-sangha’s waarbinnen vele afzonderlijke (kleine) groeperingen. Langzamerhand is het boeddhisme daarmee in Nederland uitgegroeid tot een van de vijf belangrijke religieuze stromingen. De meeste van deze organisaties hebben de beschikking over archiefmateriaal dat meestal niet op adequate wijze is bewaard, ook zijn er tal van deelarchieven ontstaan die verloren dreigen te gaan. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke archieven van de pioniers, veelal uit de jaren zestig daterend. De boeddhistische gemeenschap in Nederland heeft juist daarom nu een sterke behoefte om deze archieven te redden en op een centrale plaats onder te brengen.

Doelstellingen van het NBA
De hoofddoelstelling van het NBA omvat het veiligstellen van het Nederlands boeddhistisch erfgoed, in de ruimste zin. Daarnaast worden er in de statuten enkele afgeleide doelstellingen genoemd, onder andere:
(a) Bevorderen van bestudering.
Hiervoor heeft het NBA onder meer de film-eindproducties van de Boeddhistisch Omroep Stichting (BOS) op YouTube.com beschikbaar gesteld. De komende periode zullen de radio-uitzendingen daarvan aangevuld worden op SoundCloud.com en zal een start gemaakt worden met het online presenteren van de bestaande Nederlands boeddhistische tijdschriften. Het NBA wil zich daarnaast in de toekomst meer gaan richten op de ondersteuning van specifieke doelgroepen, waaronder het onderwijs, gedetineerden en Nederlandse monniken/nonnen.
(b) Documenteren.
Het NBA heeft een aantal collecties weten te verwerven en zal verder gaan met het ordenen en inventariseren van dit archiefmateriaal. De komende jaren wordt uitgekeken naar stukken afkomstig van de Stichting Jonge Boeddhisten Nederland, Arya Maitreya Mandala en de Tiltenberg. Ook het archief van het NBA zelf, zowel organisatie als verworven materiaal moet nog ontsloten worden. Wat de boeken betreft, op de NBA website staat reeds een catalogus van de NBA Bibliotheek met de verworven boeken over het boeddhisme, de catalogus wordt voortdurend aangevuld.
(c) Ondersteunen van onderwijs en onderzoek.
Er lopen momenteel contacten met de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit om te onderzoeken of er een samenwerkingsverband mogelijk is. Het is de wens van het NBA om uiteindelijk haar papieren archief onder te brengen bij een van deze universiteiten. Sporadisch wordt er door het NBA bemiddeld, zoals recentelijk nog bij het Boeddhistisch Vormend Onderwijs (BVO). Ook de NBA website mag hier genoemd worden, hier komen regelmatig verzoeken voor informatie binnen, met name van studenten.

De archieven
De onderstaande archieven zijn door het NBA ontsloten:

Archief Periode
Boeddhistische Vriendenkring 1949-1967
Boeddhistisch Centrum Nederland 1967-1978
Vrienden van het Boeddhisme 1967-1991
Buddha-Dhamma Stichting 1972-1976
Ned. Boeddhistisch Studie Centrum 1986-1988
Boeddhistische Omroep in Oprichting 1997-2000
Boeddhistische Unie Nederland 1978-2011
Boeddhistische Omroep Stichting 2000-2015
Nederlands Boeddhistisch Archief 2011-2019
Kwartaalblad Boeddhisme 1999-2004
De Lotusvijver 1991-2010
Vorm & Leegte 2005-2008

boeddhistischdagblad.nl

https://web.archive.org/web/20190429214530/https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/119266-nba-beheerder-van-het-nederlands-boeddhistisch-erfgoed/

https://web.archive.org/web/20190425074426/https://boeddhistischdagblad.nl/

https://web.archive.org/web/20190423211135/https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/126737-peking-reageert-krachtig-op-mogelijkheid-van-twee-panchen-lamas/ ‘Peking reageert krachtig op mogelijkheid van twee Dalai Lama’s’