Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/Mathmos

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Mathmos at tradeshow.jpg
Mathmos, handels show in Birmingham, Engeland, September 2011

Mathmos is een Brits bedrijf dat verlichting producten verkoopt. De oprichter Edward Craven Walker heeft de beroemde lavalamp uitgevonden. Het hoofdkantoor is gevestigd in zijn fabriek in Poole, Dorset.

Bedrijfshistorie

De originele lavalamp 'Astro' is in 1963 uitgevonden door de oprichter van Mathmos, Edward Craven-Walker. Zijn uitvinding was gebaseerd op de eierwekker van Dhr. Dunnett, die hij een keer in een pub in Dorset (Engeland) zag staan. Hij deed er jaren over om de juiste formule te ontwikkelen. De ranja-fles stond model voor het eerste ontwerp van de lavalamp, die in 1963 op de markt werd gebracht. Edward en zijn vrouw Christine Craven Walker stonden gedurende de jaren '60 en '70 aan het hoofd van het zeer succesvolle bedrijf Crestworth. [1] De rechten van de productie en verkoop van de lamp op de Amerikaanse markt werden in 1966, voor de looptijd van het octrooi, verkocht aan Lava Simplex International. [2]Het Amerikaanse bedrijf heeft nu de Amerikaanse fabriek gesloten en laat de lavalampen in China maken.

De originele lavalampen van Craven-Walker's worden sinds de jaren '60 nog steeds door Mathmos in Poole (Dorset, Groot-Brittannië) geproduceerd. De Mathmos-lavalampformule, die door Craven-Walker is ontwikkeld, wordt nog steeds toegepast en is met zijn hulp in de jaren '90 zelfs nog verbeterd en bekroond.[3]

De verkoop van de Mathmos lavalampen heeft 'ups and downs' gekend. Na de wereldwijde succesvolle verkoop van de lampen in de jaren '60 en '70 liep de verkoop tot de jaren '90 enigszins terug. In 1989 namen Cressida Granger en David Mulley de leiding van Walker's oorspronkelijke bedrijf Crestworth over en veranderden de naam in 1992 in Mathmos. Het bedrijf verkoopt nu zowel lavalampen als andere sfeerverlichting. [4]

De naam 'Mathmos' is afkomstig uit de film Barbarella in 1968. 'Mathmos' (of Matmos) verwijst naar de zee van lava onder de stad Sogo.

Door de herlancering van de originele lavalampen in 1990 groeide de omzet voor Mathmos van 10.000 lampen per jaar in 1989 tot 800.000 lampen in 1999.

Mathmos won twee Queens Award voor Export en een aantal andere zakelijke awards.[5] Edward Craven-Walker bleef consultant en bedrijfsleider bij Mathmos tot zijn dood in 2000.

Het Moderne Mathmos

Sinds 1999 heeft Mathmos, onder leiding van Cressida Granger, het productenaanbod van de originele, klassieke lavalampserie, verder verbreed. [6] Mathmos ontwikkelt nieuwe producten, zowel in huis met de Mathmos Design Studio als met een aantal externe ontwerpers zoals Ross Lovegrove [7] en El Ultimo Grito. Nieuw zijn bijvoorbeeld de serie LED-lampen met kleurverandering en de oplaadbare lampen, waarvan een aantal lampen bekroond zijn. [8] Mathmos heeft ook aan een nieuwe verlichtingstechnologie gewerkt zoals de 'Airswitch'. Deze technologie maakt het mogelijk om lichten aan en uit te schakelen en de lichtsterkte te bepalen door het bewegen van de hand boven de lamp. [9]

Mathmos zorgde ook voor innovatie met de lancering van de Fireflow in 2009. Dit is de eerste lavalamp, die werkt op een theelichtje. In 2011 lanceerde Mathmos de Smart Astro, een lavalamp met een chip en kleurverandering. Mathmos viert zijn 50ste verjaardag in 2013. [10] [11] [12]

Q689096 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Referenties

rel=nofollow

Externe link