Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/Instituut Blankestijn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Instituut Blankestijn te Utrecht is opgericht in 1965. Sindsdien is het gevestigd aan de Oudegracht. De oprichter was Ad Blankestijn (1939) en met hem hebben twee rectores een groot stempel gedrukt op de dagelijkse gang van zaken van het Instituut, namelijk ir. Hans Mulder (1935) en Frans van Heijningen (1958). Het doel van Blankestijn was aanvankelijk het geven van bijles aan examenleerlingen, maar al gauw werd het een school, waarvan kleine lesgroepen tot maximaal acht leerlingen één van de kenmerken was. Binnen enkele jaren leidde Blankestijn op met de inmiddels bekende slogan “twee jaar in een”, waardoor veel leerlingen versneld examen konden doen. In die tijd was dat het staatsexamen. Van de leraren werd veel geëist. Zij moesten intellectueel bevlogen zijn en over meer dan alleen hun eigen vak kunnen praten. Blankestijn kocht ze desnoods weg uit het bedrijfsleven. Het Instituut maakte een periode door van bloei. In de loop van de jaren negentig is Instituut Blankestijn ook schoolexamens gaan afnemen en vanaf 2004 werd dit definitief, hoewel Ad Blankestijn in zijn hart altijd bleef vasthouden aan de staatsexamens. In 2000 begon Instituut Blankestijn als eerste particuliere school in Nederland met onderwijs in de onderbouw. De oprichting van de eveneens particuliere Basisschool Blankestijn in 2002 was hierop het vervolg.