Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/Hollancinatie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hollancinatie is een verschijnsel waarbij de gebiedsnaam Holland wordt gebruikt als synoniem voor Nederland en de Hollandse cultuur wordt voorgesteld als nationale cultuur. Hollancinatie berust op een vorm van beeldspraak, ook wel een metonymie. Het woord ‘hollancinatie’ is afgeleid van het Latijnse hallucinere, dat te vertalen valt als dwalend door de geest.[1]

Bestand:AAI Trans Beesd Holland (9406440929) (2).jpg
Opschrift op een vrachtwagen dat suggereert dat Beesd in Holland zou liggen

Voorbeelden van hollancinatie zijn het zingen van ‘hup Holland hup‘ bij voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal, de HEMA die aardbeien uit Brabant verkoopt als ‘Hollandse aardbeien’ en de naam van het programma Holland’s got talent (RTL).[2][3] En niet te vergeten transportbedrijven uit Nederland die op hun vrachtwagens 'Holland' vermelden.

Hollancinatie is op veel plekken en momenten in het alledaagse leven zichtbaar maar manifesteert zich het meest nadrukkelijk in de Nederlandse media en met name op televisie. Ik hou van Holland (RTL), Hollandse zaken (Omroep Max) en The biggest loser Holland (SBS6) zijn daar voorbeelden van. Het gehollancineerde perspectief op Nederland is op deze manier van invloed op de nationale identiteit.

Hollancinatie is een nieuw begrip voor een al langer bestaand verschijnsel. De term wordt desalniettemin steeds vaker gebezigd in het dagelijks gebruik, en ook op sociale media zoals Twitter.[4][5][6][7][8][9]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
De toestemming voor het vrije gebruik van dit werk is geverifieerd en gearchiveerd op OTRS. De mailuitwisseling is er in te zien door gebruikers met een OTRS-account. Voor bevestiging van deze toestemming kunt u contact opnemen met een van de OTRS-vrijwilligers. Link naar het ticket: ID=2013120610016792