Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geboorteplaats

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geboorteplaats is de plaats waar iemand geboren is. De aangifte van de geboorte van een baby moet in Nederland en in België verricht worden in de gemeente waarin de geboorteplaats van het kind ligt. Deze plaats zal geregistreerd worden in de burgerlijke stand en kan hierna nooit meer gewijzigd worden. De streek of het land aangaande, spreekt men ook over iemands geboortegrond.

Samen met de voornaam of voornamen, achternaam, en geboortedatum vormt de geboorteplaats over het algemeen een unieke combinatie van gegevens, zodat iedere persoon afzonderlijk te herkennen is voor de overheid. Bij veel officiële formulieren moet dan ook de geboorteplaats en geboortedatum ingevoerd worden; deze worden ook allebei vermeld op het paspoort en rijbewijs.

De geboorteplaats van een kind is in Nederland vaak ook de woonplaats van de ouders, omdat veel moeders thuis kunnen bevallen. Wanneer het kind in het ziekenhuis geboren wordt, dat in een andere gemeente ligt dan waar de ouders wonen, dan is de geboorteplaats van het kind de plaats waar het ziekenhuis zich bevindt.

Kennisgeving van geboorte

Sinds 1984 is het in België ook verplicht voor het medische personeel dat aanwezig was bij de bevalling om een kennisgeving van geboorte te zenden aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Hierdoor krijgt de ambtenaar, als het goed is, de gegevens van elk kind tweemaal.

Uitzonderingen

Bij vondelingen wordt de vindplaats gebruikt als geboorteplaats, tenzij de ouders en nadere details over de bevalling later bekend worden. Baby's die geboren worden in auto's, maar met name in vliegtuigen en op boten, zorgen nog wel eens voor problemen voor wat betreft de geboorteplaats van het kind, en soms zelfs voor wat betreft de nationaliteit. Bij vliegtuigreizen en bootreizen wordt de plaats met geografische lengte en breedte op het moment van de bevalling geregistreerd.