Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gastronomie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Produits régionaux - photo CPPR.jpg
Regionale producten, onderdeel van de gastronomie

Gastronomie (van het Oudgriekse γαστήρ "maag", en νόμος "kennis"/"wet"), ook wel gastrologie genoemd[1] kan twee dingen betekenen:

  • de studie van alles wat met de hogere kookkunst te maken heeft.
  • de studie van alles wat te maken heeft met de betrekking tussen voedsel en cultuur.

Kookkunst of wetenschap

Er wordt vaak gedacht dat de term "gastronomie" uitsluitend slaat op de kunst van het koken, maar dit is slechts een klein deel van de definitie. Een kok is niet per definitie hetzelfde als een fijnproever. De voornaamste activiteiten van een fijnproever zijn het ontdekken, proeven, ervaren, onderzoeken, begrijpen en schrijven over voedsel, kortom het onderzoeken van alles wat met voedsel te maken heeft. De moderne definitie van gastronomie is daarom: de wetenschap van smaak en proeven. Hierbij wordt het woord smaak gebruikt voor producten (iets heeft smaak), de mens doet het proeven en vindt er iets van.

Tussen schone kunst en moleculaire wetenschap

De gastronomie of smaakkunde bestudeert het verschijnsel smaak in al zijn facetten. Daarmee is de gastronomie in feite een zeer breed vakgebied. Als discipline is ze bijvoorbeeld verwant aan de schone kunsten, de sociale wetenschappen en zelfs aan de natuurwetenschap als het gaat om de spijsvertering (dit is echter meer het terrein van de gastro-enterologie), het bestuderen van kookprocessen en de moleculaire samenstelling van voedselproducten (inclusief dranken). Door goede waarneming kan men erachter komen dat voedsel verband houdt met dansen, schilderen, literatuur, architectuur en muziek, maar ook met natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie, geologie, agronomie en met cultuur antropologie, geschiedenis, filosofie, psychologie en sociologie. Het toepassen van wetenschappelijke kennis op koken en gastronomie wordt moleculaire gastronomie genoemd.

Oorsprong

Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante van Jean Anthelme Brillat-Savarin (verschenen in 1825, in het Nederlands vertaald als Het wezen van de smaak), was de eerste gastronomische studie, waarin de relatie tussen voedsel en de zintuigen centraal stond. In 2004 richtten de grondleggers van Slow Food in het Italiaanse Bra een Universiteit van Gastronomische Wetenschappen op.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Van Dale's Groot woordenboek van de Nederlandse taal, 15e druk, 2004