Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gardiaan

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gardiaan is een leidinggevende van een franciscaans klooster. Het woord is afgeleid van het Latijnse guardianus (Italiaans: guardiano): wachter of behoeder. De gardiaan wordt voor een periode van drie jaar verkozen door het provinciekapitel. De plaatsvervanger van een gardiaan is een vicaris.

Het gebruik van de term gardiaan gaat terug op de ordestichter Franciscus van Assisi, die in zijn testament het gebruik vastlegde van de benamingen „minister” (dienaar), „custos” (bewaker) en „gardiaan” (wachter) voor de leidingevenden in de orde. In zijn Eerste Regel (1209 of 1210), hoofdstuk VI, verbood hij de functei van „prior” (eerste) of „superior” (superieur; overste) en het gebruik om dit als functietitels te gebruiken. Hij beklemtoonde dat de leidinggevende broeder niet als een overste of eerste boven zijn medebroeders moest staan, maar hen als een behoeder diende bij te staan.

Aanspreektitel

De gebruikelijke aanspreekvorm voor een gardiaan is Weleerwaarde Pater of Zeereerwaarde Pater.

rel=nofollow