Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

GSVA Petrus Plancius

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Gereformeerde Studentenvereniging te Amsterdam Petrus Plancius is opgericht op 9 juni 1969 en heeft ongeveer 75 leden. De leden zijn afkomstig van de universiteit (Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit) en het HBO (Hogeschool van Amsterdam, hogeschool Inholland).

De doelstelling van de GSVA is tweeledig: (1) de vorming tot gereformeerd academicus en (2) gezamenlijke ontspanning. Dus: gezelligheid en ontspanning, maar ook verdieping in verschillende wetenschappelijke onderwerpen en het ontwikkelen van een christelijke visie. De GSVA organiseert elke woensdagavond een activiteit en een soos, en daarnaast worden er ook weekenden (weg) georganiseerd, zoals het voorjaarsweekend en de liftwedstrijd. Er is een vijfwekelijkse cyclus op de woensdagavond, waarbij bijbelkringen (twee per cyclus), facgroepen, lezingen en algemene ledenvergaderingen (ALV's) elkaar afwisselen.

Organisatie

De GSVA wordt geleid door een bestuur dat bestaat uit een praeses, ab actis, fiscus, assessor en ceryx aangesteld door de Algemene Leden Vergadering (ALV) door middel van stemming. De praeses leidt de ALV's en vertegenwoordigt de vereniging. De ab actis gaat over de in- en uitgaande post van de vereninging. De fiscus beheert de kas van de vereniging en gaat over de begroting. De assessor stuurt de verschillende commissies van de vereniging aan. De ceryx verdedigt de bestuursstandpunten.

Om de vier weken ongeveer komt de vereniging in vergadering bijeen, op de ALV, om zijn stem te laten horen. Alles wat men kwijt wil over het reilen en zeilen van de vereniging kunnen de leden kwijt. Ze kunnen moties en voorstellen indienen die vervolgens in stemming worden gebracht, commentaar leveren op het bestuursbeleid en het is ook een goede gelegenheid om goede grappen te maken. De ALV volgt de regels van de statuten en het huishoudelijk reglement. De commissies onder leiding van de assessor zorgen voor alles wat de leden nodig hebben. Voorbeelden van commissies zijn de Novitiaatscommissie, die de nieuwe leden moet klaarstomen voor het lidmaatschap van de vereniging, de Diescommissie, die de jaarlijkse Dies Natalis organiseert, waar de verjaardag van de vereniging wordt gevierd, de DDD-commissie (Drenkt De Dorstigen) gaat over de bar op de sociëteit en de Steunzoolcommissie brengt regelmatig de Steunzool uit, het verenigingsblad waarin leden de vrijheid krijgen hun hersenspinsels te publiceren.

Wekelijkse activiteiten

Elke woensdagavond komen de leden van de vereniging samen voor verschillende activiteiten. Deze activiteiten verschillen elke week weer. De activiteiten zijn verdeeld over een halfjaarlijkse cyclus waarbij sommige activiteiten, zoals bijbelkring, vaker plaatsvinden dan anderen, bijvoorbeeld de facgroep.

Algemene Leden Vergaderingen

Dit is de vergadering waarbij alle leden welkom zijn om hun stem te laten horen over de organisatie van de vereniging, zoals eerder genoemd.

Bijbelkring

Er worden regelmatig bijbelkringen georganiseerd onder leiding van de bijbelkringcommissie. Elk lid is ingedeeld in een bijbelkring waarmee hij een jaar lang regelmatig samenkomt om verschillende aspecten van het geloof te bespreken. Een bijbelkring wordt geleid door bijbelkringleiders en gaat meestal het hele jaar over een bepaald thema.

Lezingen

Er worden regelmatig lezingen georganiseerd door de programmacommissie. Deze lezingen zijn ter bevordering van de academiciteit van de leden.

Facgroepen

Een facgroep bestaat uit drie avonden en tijdens die drie avonden kunnen leden zich verdiepen in een bepaald (academisch) onderwerp. Dit wordt georganiseerd door een lid die verstand heeft van dit onderwerp of zich er in wil verdiepen.

Cantus

Af en toe wordt er een cantus georganiseerd. Hierbij worden liederen van de vereniging gezongen zoals de Planciushymne en het Boomlied.

Sociëteitsavonden

Na elke activiteit begeven de leden zich naar sociëteit de KPATHP, Prinsengracht 181sous, om daar gezellig samen een biertje te drinken.

Jaarlijkse activiteiten

Naaste de wekelijkse activiteiten op de woensdagavond zijn er verschillende jaarlijkse activiteiten.

Novitiaat

Het Novitiaat is de kenningsmakingsperiode van de novieten, nuldejaars. Het begint meestal zo'n twee week voor het begin van het academisch jaar. De Novitiaatscommissie is aangesteld om de novieten alles te leren wat ze moeten weten voor het lidmaatschap. De nuldejaars worden liederen aangeleerd, aanspreekvormen, de statuten en het huishoudelijk reglement, ze maken kennis met de stad en alles wat zij hen te bieden heeft. Voordat ze voor de vereniging mogen verschijnen moeten ze nog veel leren en worden geïsoleerd van de buitenwereld heropgevoed gedurende drie dagen. Daarna begeven ze zich naar de stad en staan voor het eerst oog in oog met de vereniging. Gedurende de volgende dagen worden ze verder opgevoed en regelmatig getest door de leden. Dit alles om vruchtbare leden te worden. Het novitiaat wordt feestelijk afgesloten door een slotfeest.

Novitiaatsweekend

Vervolgens is er het novitiaatsweekend, waar de leden en de novieten op een wat persoonlijker niveau kennismaken. Er zijn leuke activiteiten als cabaret van de novieten en de novitiaatscommissie en een debatwedstrijd. Verder hebben leden en novieten veel vrijheid zelf activiteiten te organiseren. Er wordt tijdens dit weekend door elke nuldejaars ook een ouder gekozen. Zo'n ouder zal de opvoeding spartaans doch barmhartig voltooien, om de novieten volwaardige leden te kunnen laten worden.

Integratie activiteiten

Om de novieten goed te laten integreren met de leden en haar vereniging worden er verschillende integratieactiviteiten georganiseerd door de integratie. Zo is er de ouder-kindavond waarbij de band tussen ouder en kind versterkt wordt, en de verschillende kastentochten waarbij de nuldejaars alle leden bijlangs moeten die voor ze gaan koken. Zo worden ze steeds meer een deel van de vereniging.

Emancipatie ALV

Enkele weken na het novitiaat vindt de emancipatie ALV plaats. Hierbij worden de novieten geëmancipeerd. Dat wil zeggen dat ze vanaf dat moment aspirant-lid zijn, en een stapje dichterbij het lidmaatschap.

Dies Natalis

In november vindt een van de belangrijkste dagen voor de vereniging van het jaar plaats, de Dies Natalis. Deze dag begint met de installatie ALV. Een ALV met feestelijk karakter waarbij de aspirant-leden worden geïnstalleerd in de vereniging. Vanaf dat moment zijn ze volwaardig lid van de vereniging. Vervolgens wordt dit gevierd met een diner en een feest.

Jaarwisseling

Een traditie die in het studiejaar 2010/2011 weer werd opgepakt, is het houden van een groots feest ter ere van de jaarwisseling op heerensociëteit De Burght.

Verkiezingstijd

De verkiezingstijd is een interessante tijd voor de vereniging. De gang van zaken is als volgt, het zittende bestuur draagt een geschikte kandidatuur voor tijdens de ALV waarop het startsein voor de campagne wordt gegeven. Andere leden kunnen ook besturen voordragen. Sommige kandidaturen hebben goede punten en zijn wat serieuzer dan anderen. Het is gebruikelijk dat de eerstejaars ook één of meer kandidaturen vormen. De kandidaturen krijgen verschillende mogelijkheden hun beleid te verdedigen en de confrontatie aan te gaan met andere kandidaturen, onder andere door middel van debat. De eerstejaars besturen worden echter weer teruggetrokken tijdens de verkiezings-ALV vanwege het feit dat eerstejaars niet in het bestuur kunnen. Tijdens de verkiezings-ALV wordt gestemd door de leden en wordt meestal het voorgedragen bestuur gekozen.

Bezinningsweekend

Dit jaar is er een bezinningsweekend georganiseerd door de Bijbelkringcommissie. Het doel van dit weekend is de Planciaan te laten bezinnen en zich te laten beseffen waar hij staat op dit moment, geestelijk gezien. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en de leden zijn ook vrij om er alleen of samen op uit te trekken en een andere omgeving dan Amsterdam te verkennen.

Wissel ALV

Rond half april vind de wissel ALV plaats. Waarbij het verkozen bestuur het stokje van het zittende bestuur overneemt.

Liftweekend

Elk jaar is er een liftweekend. Dit verloopt als volgt: woensdagavond wordt op soos de liftlocatie bekend gemaakt en de volgende ochtend om 7 uur gaat het van start. De leden die meedoen, liften vanaf donderdagochtend naar de afgesproken locatie; wie als eerste aankomt wint. Vervolgens is er vrijdags een vrije dag om de stad te bekijken of iets dergelijks. Op zaterdag lift men terug naar Amsterdam.

Paas Congres

Het Paas Congres (PaCo) is een landelijk congres voor alle zusterverenigingen (LCGS) waarbij een centraal thema wordt behandeld. Er worden lezingen en workshops georganiseerd en er zijn feesten. Sommige verenigingen zien dit als de gelegenheid om een Dies-date te regelen. De GSVA niet.

Plancius verjaardag

Op 9 juni, de echte verjaardag van de vereniging, in tegenstelling tot de Dies Natalis, komt de vereniging samen bij de Planciusboom in het Vondelpark om dit feit te vieren.

Voorjaarsweekend

Het voorjaarsweekend is een weekend weg met de vereniging om even tot rust te komen.

Amicale weekenden

Verder worden er door de GSVA Petrus Plancius en zusterverenigingen nog amicale weekenden georganiseerd. Door verschillende activiteiten laat de vereniging zichzelf en de stad zien. De verenigingen kunnen elkaar zo beter leren kennen en betere contacten opbouwen.

Amicale feesten

Door het hele jaar heen worden amicale feesten georganiseerd door de verschillende verenigingen. Dit zijn feesten waarop alle zusterverenigingen welkom zijn. Dit allemaal ter versterking van de amicale banden.

Contact andere verenigingen

Door lidmaatschap van het LCGS (Landelijk Contact van Gereformeerde Studentenverenigingen) zijn er hechte banden met elf andere gereformeerde studentenverenigingen in Nederland, te weten:

Er worden met deze "amicalen" verschillende activiteiten georganiseerd, zoals feesten, weekenden en feestjes in het Tikibad in Duinrell, Wassenaar. Verder worden tijdens het novitiaat amicale acties uitgevoerd, waarbij bijvoorbeeld belangrijke voorwerpen of personen worden meegenomen, en vervolgens teruggeruild voor een borrel, feest of iets dergelijks.

Externe link

rel=nofollow
rel=nofollow