Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

GHBOV It Bernlef Ielde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Gereformeerde HBO Vereniging It Bernlef Ielde is de oudste studentenvereniging van Leeuwarden. De vereniging is op 8 september 1977 opgericht als Bijbelstudievereniging maar is inmiddels uitgegroeid naar een echte studentenvereniging. De vereniging is vernoemd naar de blinde Friese evangelist Bernlef. ‘It Bernlef Ielde’ is Fries voor ‘Het Bernlefgilde’.

Onze verenigingsdoelstelling is om ‘elkaar als leden te steunen in het dienen van de Heer’. Dit is ook de reden dat we wekelijks op woensdagavond bij elkaar komen om met elkaar over het geloof te praten. Dat gebeurt in kleine groepen en we starten altijd met gezamenlijk eten, heel gezellig! Daarna gaan we vaak naar onze sociëteit.

In al die jaren van ons bestaan is er veel veranderd in de wereld, zo ook in de studentenwereld. Daar is onder andere uit voort gekomen dat we sinds 2011 opengesteld zijn. Dit houdt in dat waar we eerst een echte gereformeerde vereniging waren, maar dat nu iedereen die lid is van een protestants kerkgenootschap lid kan worden bij ons. Tegenwoordig zijn we een actieve vereniging van rond de 50 leden. Veel van onze leden studeren aan de hogescholen hier in Leeuwarden.

Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd, zoals een avondje bowlen of kamp. Op deze manier leren we elkaar beter kennen, daarnaast hoef je dan even niet aan je studie te denken. Het is ook altijd mogelijk om bij een van de ‘kasten’ langs te gaan. Kasten zijn huizen waar tenminste twee leden van It Bernlef Ielde wonen. Sommige van deze huizen bestaan al meer dan 15 jaar! Al die tijd hebben er leden van de vereniging gewoond.

De vereniging is opgebouwd uit jaargroepen. Je wordt onderdeel van een jaargroep nadat je de introductie hebt doorlopen. Aan een jaargroep is ook een naam verbonden. Om de vijf jaar vieren we ons lustrum. Tijdens het lustrum is een vaste activiteit de reünie. Ons volgende lustrum is in het najaar van 2017.

It Bernlef Ielde straalt haar identiteit uit in hoe we zijn. Namelijk een open, warme verenging waar ruimte is voor iedereen om zichzelf te zijn. Maar zeker ook in de beelden die worden gebruikt. Het logo van It Bernlef Ielde heeft een drietal banen achter de tekst. Die staan voor de drie-eenheid waar wij als Christenen in geloven: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

It Bernlef Ielde is aangesloten bij het HBOLOOG, het landelijk overkoepelend orgaan van gereformeerde hbo-verenigingen in Nederland.

Externe links

Zoek op Wikidata

rel=nofollow