Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fruitmot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De fruitmot oftewel appelmotje oftewel appelbladroller oftewel Cydia pomonella
(vroeger : Carpocapsa pomonella) is een nachtvlinder uit de familie van bladrollers (Tortricidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 14 en 22 millimeter. De soort overwintert als rups. Het diertje komt oorspronkelijk verspreid over Europa voor, maar is geïntroduceerd in Noord-Amerika.

Waardplanten

De fruitmot heeft appel, peer, kweepeer, prunus, kastanje, meelbes en ficus als waardplanten. De vlinder kan zich ontwikkelen als plaaginsect in de fruitteelt.

Voorkomen in Nederland en België

De fruitmot is in Nederland en in België een verbreid voorkomende soort, die algemeen is. De soort vliegt van mei tot halverwege augustus.

Externe links

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • Kuchlein, J.H. (1993) De kleine vlinders, Wageningen: Pudoc.
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Cydia pomonella op Wikimedia Commons