Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Fritz Stiedry

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Dr. Fritz Stiedry (Wenen, 11 oktober 1883 - Zürich, 8 augustus 1968) was een Oostenrijks-Amerikaans dirigent.[1]

Carrière

Terwijl hij rechten studeerde aan de Universiteit van Wenen, werden zijn muzikale talenten opgemerkt door Gustav Mahler, bij wie hij in 1907 assistent werd bij de Wiener Hofoper.[2]

Duitsland

Op Mahlers introductie kreeg hij vervolgens een baan in Dresden. In 1913 werd hij eerste dirigent bij de opera in Kassel en van 1914-1923 bij de opera in Berlijn. In 1924 volgde hij Felix Weingartner op in Wenen. In 1928 kwam hij terug in Berlijn, ditmaal als muzikaal directeur van de Staatsopera.

Leningrad

In 1933 verliet Stiedry Duitsland uit angst voor de macht van Hitler. Hij werd eerste dirigent bij het Leningrad Philharmonic Orchestra van 1934-1937. Daar was Stiedry betrokken bij de repetities voor de première van Dmitri Sjostakovitsj' Vierde Symfonie, maar die ging om onduidelijke redenen niet door.

Verenigde Staten

In 1937 ging Stiedry naar de Verenigde Staten. Hij werkte bij de New Friends of Music Orchestra in New York, waar hij langvergeten werken van Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart opvoerde, en de première van Arnold Schoenbergs Tweede Kamersymfonie. Na de Tweede Wereldoorlog leidde hij vooral nog opera's. Ook dirigeerde hij bij de Lyric Opera of Chicago en vanaf 15 november 1946 de Metropolitan Opera.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

Zoek op Wikidata
rel=nofollow