Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Frans Stokman

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Franciscus Nicolaas (Frans) Stokman (1942) is een Nederlands socioloog en hoogleraar Methoden en technieken van het sociaalwetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Stokman studeerde politicologie van 1960 tot 1968 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde hier in 1977 onder P.R. Baehr and R.J. Mokken op het proefschrift "Roll calls and sponsorship : a methodological analysis of Third World group formation in the United Nations" over wetenschappelijk onderzoek in ontwikkelingslanden en de rol van de Verenigde Naties hierbij.

In 1968 begon Stokman als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. In 1977 werd hij benoemd tot professor Methoden en technieken van het sociaal wetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1987-88 was hij visiting-professor aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor, Michigan, VS.

Hij was tweemaal fellow bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in 1995 en 2001-02. In 2002 is hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2004 ontving hij verder de Georg Simmel Award of the International Network of Social Network Analysis.

Publicaties

Stokman publiceerde verschillende boeken[1] en vele artikelen. Een selectie:

  • 1975. Graven naar macht : op zoek naar de kern van de Nederlandse economie. Met Jac. M. Anthonisse ea.
  • 1977. Roll calls and sponsorship : a methodological analysis of Third World group formation in the United Nations.
  • 1986. Extensions of triad counts to networks with different subsets of points and testing the underlying random graph distributions. Met Tom Snijders
  • 1997. Evolution of social networks. Met Patrick Doreian (red.)

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow