Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Frans Lothar Graaf van Hoensbroeck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frans Lothar Hyacinth Victor markies en graaf van Hoensbroeck (Kasteel Hoensbroek, 23 december 1722 – aldaar, 20 augustus 1796), gedoopt op 30 december 1722 in Heerlen.

Frans Lothar was een zoon van Frans Arnold Adriaan Johan Philips van Hoensbroeck en Anna Catharina Maria Sophia Caroline (Maria Sophia) von Schönborn-Wiesentheid. Achtereenvolgens werd hij heer van Bellinghoven, heer in Haffen en Mehr, Nieuwkerck, Winternam, van Afferden, Blijenbeeck, Swalmen, Asselt en Grubbenvorst. In 1738 ontving hij van zijn vader Kasteel Hillenraad. Frans Lothar was tot 1787 de laatste heer van Hoensbroeck die het kasteel Hoensbroek ook daadwerkelijk bewoonde.

Op 4 augustus 1762 trouwde hij met Sophia Charlotta Maria Catharina Walburgis rijksgravin van der Leijen en Hohen-Geroldsegg (Koblenz, 11 april 1740 - Venlo, 9 februari 1807). Zij was de dochter van Frederik en Charlotta gravin van Hatzfeld.

Uit zijn huwelijk zijn 5 kinderen geboren:

rel=nofollow