Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Francis Heylighen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:FrancisHeylighen2009.jpg
Francis Heylighen, 2009

Francis Heylighen (Vilvoorde, 27 september 1960) is een Vlaams cyberneticus, en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel bij de onderzoeksgroep Evolutie, Complexiteit en Cognitie. Hij verricht hier onderzoek naar complexe en zelforganiserende systemen.[1]

Levensloop

Heylighen volgde het Koninklijk Atheneum Pitzemburg in Mechelen, in de voormalige commanderij van Pitzemburg en studeerde vervolgens Wiskundige natuurkunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In 1982 studeerde hij hier af als licentiaat en in 1987 promoveerde hij op het proefschrift "Representation and Change. An Integrative Metarepresentational Framework for the Foundations of Physical and Cognitive Science.".

In 1983 was Heylighten gestart als onderzoeker voor het Belgische Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NFWO). Vanaf 1995 is hij verbonden aan het Center Leo Apostel for interdisciplinary studies aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In 2001 volgde zijn aanstelling als hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In 2004 heeft hij hier de ECCO onderzoeksgroep opgericht, die hij sindsdien leidt.

Met de Russische Valentin Turchin en de Amerikaanse Cliff Joslyn startte zij in 1989 het Principia Cybernetica Project voor de ontwikkeling van cybernetica. In 1996 richtte Heylighen de "Global Brain Group" op: een internationaal discussieforum voor wetenschappers op het gebied van emergentie en intelligentie.[2]

Publicaties

  • 1987. Representation and Change. An Integrative Metarepresentational Framework for the Foundations of Physical and Cognitive Science. Proefschrift Vrije Universiteit Brussel (VUB)
  • 1992. What are Cybernetics and Systems Science? The Primer Project. Met Cliff Joslyn, International Society for the Systems Sciences (ISSS).
  • 1992. "What is Systems Theory?". in: Principia Cybernetica Web, 1992 met Cliff Joslyn.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º "Een massa is soms veel slimmer dan een expert" woensdag 28 oktober 2009. Bezien 11 januari 2011.
  2. º Artikel Francis Heylighen: Pioneer of the Global Brain door Ben Goertzel.
rel=nofollow
rel=nofollow