Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

François-Auguste Gevaert

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Baron François-Auguste Gevaert (Huise-Zingem, 30 juni 1828 - Brussel, 24 december 1907) was een Belgische componist, organist en musicoloog.

Familie

Hij was de jongste zoon van Constantinus Gevaert, notarisklerk, schoolhoofd, muziekuitgever en bakker, en Petronilla De Vlieger uit een gezin met zeven kinderen.

Loopbaan

Hij werd in 1867 artistiek directeur van de opera van Parijs en beheerste op die manier vrijwel het ganse muziekleven in Frankrijk. Vermoed wordt dat er in de jaren 1860 in Parijs een verbeten rivaliteit bestaan heeft tussen hem en de eveneens aldaar actieve Vlaamse componist Peter Benoit. In 1871, toen ook hij Frankrijk na de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 had moeten verlaten, werd hij directeur van het Koninklijk Conservatorium (Brussel) in opvolging van François-Joseph Fétis.

Werk

  • Orkest: Ouverture Flandre au lion (1848)
  • Belgische koloniale hymne "Naar Wijd en Zijd". (jarenlang als jingle gebruikt op de Nationale Radio-omroep)
  • Opera: Hugues de Somerghem
  • Opera: La comédie à la ville
  • zeven andere opera's, gecreëerd in Parijs (F)

Gevaert in de 21e eeuw

In 2018 werd door de pianist Geert Callaert onder de auspiciën van de Unie van Belgische Componisten een huldeconcert georganiseerd in de kerk van zijn geboortedorp Huise met uitsluitend zijn werk, op en vleugelpiano met ongekruiste snaren van de pianobouwer Maene.

rel=nofollow