Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fonds Pascal Decroos

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek heeft tot doel de herinnering aan de Belgische journalist Pascal Decroos (20 april 1964 - 2 december 1997) levend te houden.

Pascal Decroos

Pascal Decroos werkte van 1989 tot 1993 aan televisiereportages voor 'Het Ei van Christoffels' en 'NV De Wereld' (VRT, TV1). Samen met Ludo Poppe hield hij in 1993 Productiehuis Kanakna Documentary boven de doopvont. De documentaires van dit productiehuis brengen de gevolgen van oorlog en uitbuiting in beeld, en analyseren vaak veronachtzaamde problemen van de moderne tijd. Hij werd bekend als undercoverjournalist. Hij maakte grensoverschrijdende reportages als:

  • 'Het dienstmeisje van de diplomaat' (1997): over Hanufa, mishandeld als klein kind en nu op zoek naar haar ouders in Bangladesh.
  • De Panorama-documentaire 'Bloed op het vlees' (1996) waarvoor Pascal een jaar lang onderdook in de bloederige wereld van de vleesmaffia.
  • 'Het leven zoals het is: camping' (1997): een bij momenten ontroerende en aangrijpende reportagereeks over het dagelijkse leven op een camping.

Pascal Decroos overleed in een verkeersongeval. Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek zet Pascal Decroos' levenswerk voort door:

Het Fonds

Het Fonds werd opgericht in 1998. In 2013 werd het fonds een project van journalismfund.eu.

Het Fonds wil Vlaamse bijzondere en onderzoeksjournalistiek financieel ondersteunen met werkbeurzen. Het Fonds Pascal Decroos wordt zelf gefinancierd door de Vlaamse overheid, andere journalistieke fondsen en schenkingen en legaten van private personen en Vlaamse kranten. Zo krijgen zowel beginnende als ervaren journalisten de kans om hun ideeën uit te werken. Het Fonds propageert het recht op openbaarheid van bestuur, creëert de mogelijkheid om de media kritisch te volgen via de blog mediakritiek.be en ligt aan de basis van een Europees fonds voor onderzoeksjournalistiek. De Vlaamse Scriptieprijs en de Vlaamse Scriptiebank zijn spin-offs van het Fonds Pascal Decroos. Het fonds steunt ook de "postgraduaat international research journalism" van de Lessius Hogeschool te Mechelen.

Externe links