Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Flora Marie-Louise van der Laan

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flora Marie-Louise van der Laan (Medan, Indonesië, 24 augustus 1922 - Vilanova, Spanje, 2 januari 2006) was Engelandvaarder. Ze werd Pien genoemd.

Pien van der Laan was de dochter van Joop van der Laan en Maria Lydia Frey. Joop was journalist, Hij was redacteur van de Deli Courant in Medan en in 1936 met zijn vrouw en twee dochters terug naar Nederland gekomen, waar hij freelance journalist werd. Hij schreef artikelen tegen de nazi's en was op 14 mei 1940 met de Zeemanshoop uit Scheveningen vertrokken. Pien zat in de eindexamenklas van de HBS Beeklaan toen de oorlog uitbrak.

Met haar moeder en haar zuster reisde Pien via Frankrijk en Spanje naar Portugal, vanwaar ze met de SS Cabo de Hornos naar Argentinië konden reizen. Daar maakte ze haar school af. In 1943 besloten de twee zusjes naar Engeland te gaan om hun vader te zoeken en een bijdrage aan de oorlogsvoering te leveren. Ze reisden mee op de HMS Port Victor, een Brits vrachtschip onder commando van William Gordon Higgs OBE. Er waren 67 bemanningsleden en 65 passagiers aan boord, w.o. 23 vrouwen en kinderen. Ten Noordoosten van de Azoren werd het schip in de nacht van 30 april op 1 mei 1943 getropedeerd. Het zonk, er waren 19 slachtoffers maar de anderen werden gered door de HMS Wren (U28) en naar Engeland gebracht [1].

De zusjes kwamen bij het Vrijwillig Vrouwen Hulpkorps dat net werd opgericht. Pien haalde haar rijbewijs om vrachtauto's te kunnen rijden, Elizabeth was verpleegster en kon als zodanig aan het werk. Toen Zuid-Nederland bevrijd was, werkte Pien als vrachtwagenchauffeur in Heerlen en Den Bosch.

Na de oorlog trouwde ze met Hans Louzada (1917-1998), die ze in Londen had ontmoet. Hij werkte na de oorlog voor de KLM, zijn eerste post was Neurenberg, zijn laatste post was Madrid. Ze bleven in Spanje wonen, maar verhuisden naar Vilanova aan de kust.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties