Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Filologica

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Filologica is de faculteitskring van de opleiding taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent. Filologica werd in maart 2004 gesticht en is ontstaan uit het samengaan van de vroegere kringen Germania en Romania.

Symbolen

De kleuren van Filologica zijn bordeaux-wit-bordeaux. Wit wordt beschouwd als de kleur van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte of de kringen van de Blandijn, terwijl bordeaux een compromiskleur is tussen blauw en paars, de kleuren van respectievelijk Germania en Romania. In de rechterbovenhoek van het schild staat het vivat-cresceat-floreat-monogram, in de linkerbovenhoek de Gentse leeuw, en aan de onderkant staat een ganzenveer, symbool voor alles dat met taal, letterkunde en geletterdheid te maken heeft.

Het Filologicalied werd in april 2004 geschreven en werd in september 2004 nog licht aangepast. Het wordt gezongen op de melodie van die Lore. Er is een lange versie voor binnenshuisgebruik en een korte voor wanneer de Filologen uithuizig gaan cantussen.

Tijdschrift

Filologica geeft sinds 2004 het blad Dilemma uit, dat minstens vier en doorgaans vijf keer per jaar verschijnt. Dilemma focust voornamelijk op culturele onderwerpen en zaken die voornamelijk gericht zijn op studenten aan de Blandijn, het hoofdgebouw van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. Dat alles gebeurt uiteraard op een uiterst studentikoze manier, doorspekt met ironie en zelfrelativering.

Het blad heeft ook een website waarop regelmatig artikels gepost worden. Die kunnen zowel duplicaten zijn van wat er in het fysieke tijdschrift verschijnt, of artikels die exclusief op de website verschijnen.

Toneelvoorstellingen

Het academiejaar 2008-2009 betekende voor Filologica het eerste lustrum. Dat vijfjarig bestaan werd in maart 2009 gevierd met onder meer de opvoering van het toneelstuk Sei personaggi in cerca d'autore (in Nederlandse vertaling Zes personages op zoek naar een auteur) van Luigi Pirandello in een regie van Inneke Plasschaert. Omdat Filologica's eerste toneelopvoering een succes was, werd er voor 2010 opnieuw een toneel op poten gezet, dit keer met stukken van Ionesco (De kale zangeres), Mrożek (De weduwen) en het voor de gelegenheid geschreven tussenstuk De terribele kat (van mede-regisseur Kianoush Meirlaen), samengebracht onder de titel Zoals gebruikelijk en geregisseerd door Inneke Plasschaert en Kianoush Meirlaen. In 2011-2012 werd een nieuw toneelproject op poten gezet dat de naam Vanya kreeg. Het stuk was gebaseerd op Anton Tsjechovs Oom Wanya en de regie lag in handen van Robin Ramael. In 2012-2013 werd een adaptatie van Hugo Claus' De verwondering opgevoerd onder de regie van Yannick Van Puymbrouck. Tijdens hun tweede lustrumjaar koos Filologica voor Richard III van Shakespeare, herwerkt door de regisseur Pieter De Pauw. In 2014-2015 bracht Filologica het eigen stuk Sinaasappelhuid naar voren, geschreven door Jan Bogaert en geregisseerd door Daan Borloo.

Externe link

rel=nofollow